PRIDRUŽITE SE

Pretvaranje otpada u vodik

DOK-ING će u Križevcima testirati novo postrojenje Looper

Križevci su prvi grad koji će testirati prototip tog postrojenja koje termički obrađuje otpad i pretvara ga u vodik, uz pepeo i čađu kao nus-proizvode. 

19.02.2024. 11:38

Tvrtka za proizvodnju robotskih sustava DOK-ING razvila je prototip stroja, koji je nazvala Looper, a koji otpad pretvara u vodik te će ga u skoroj budućnosti testirati u Križevcima, a mogao bi toj tvrtki otvoriti vrata novog tržišta, piše Forbes Hrvatska.

Križevci su prvi grad koji će testirati prototip tog postrojenja koje termički obrađuje otpad i pretvara ga u vodik, uz pepeo i čađu kao nus-proizvode. Prema DOK-ING-ovim informacijama, takva vrsta postrojenja trenutno nigdje u svijetu ne postoji instalirana na komercijalnoj razini.

Prototip postrojenja u Križevcima obrađivat će do jedne tone otpada dnevno i bit će prilagođeno za obradu otpadne plastike koju nije moguće mehanički reciklirati. Direktorica programa energetike DOK-ING-a Danica Maljković pojašnjava kako su oni izabrani zbog dobre komunikacije, podrške gradonačelnika Marija Rajna i činjenice da sustav odvojenog prikupljanja otpada postoji u nadležnosti lokalne tvrtke Komunalac još od 2003. godine.

Iz grada Križevaca pojašnjavaju kako će komunalno poduzeće Križevci osigurati ljude i sirovine, a tvrtka DOK-ING tehnologiju. Obrađivat će se do maksimalno 350 tona otpada godišnje. Koristit će se ostatni nereciklabilni otpad nastao nakon sortiranja otpada, drveni otpad i miješani komunalni otpad. To postrojenje Križevci će nabaviti ovisno o dostupnim financijskim mogućnostima iz EU fondova.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.