PRIDRUŽITE SE

Nouriel Roubini

'Doktor Propast' najavljuje - Amerika će uskoro ući u recesiju i stagflaciju

"Svi značajni ekonomski indikatori su u padu, počevši od poverenja kupaca, maloprodaje, proizvodnih aktivnosti, sve do prodaje nekretnina."

Piše: Menadžer.hr
23.06.2022. 09:08

Ekonomist Nouriel Roubini, poznat po svojim pesimističkim prognozama, sada prognozira da će američka ekonomija do kraja ove godine ući u recesiju, koja bi se brzo mogla pretvoriti u stagflaciju, prenosi portal Biznis&Finansije.

Roubinijev nadimak je "Doktor Propast" jer je uspešno predviđao velike krize, poput one iz 2008. godine. Kada je nekoliko godina prije te krize iznio svoja predviđanja za budućnost, mnogi su mislili da pretjeruje, međutim, ispostavilo se da je bio u pravu.

Sada Roubini prognozira veliko usporavanje rasta američkog gospodarstva, zbog više faktora među kojima su pandemija koronavirusa koja je i dalje prisutna, rat u Ukrajini, kineska politika borbe protiv covida-19 koja izaziva nestašice diljem svijeta i sl.

"Još uvijek nismo u recesiji, ali smo veoma blizu nje. Svi značajni ekonomski indikatori su u padu, počevši od poverenja kupaca, maloprodaje, proizvodnih aktivnosti, sve do prodaje nekretnina", navodi Roubini.

Ovakva situacija, kazuje Roubini, može dovesti i do stagflacije kakva je viđena sedamdesetih godina u SAD-u. Tada je ekonomija veoma sporo rasla, za razliku od inflacije koja je bila visoka.

Otežavajuća okolnost u odnosu na krizu iz sedamdesetih je to što sada imamo i spiralu dugovanja, tvrdi Roubini. Ovo je novi teren za centralne banke, jer se još nisu nalazile u takvoj situaciji.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.