PRIDRUŽITE SE

cijena valuta

Dolar dosad ojačao 17 posto, možda zabilježi najveći rast od '70-ih

Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao oko 17 posto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970-ih godina...

Piše: Hina/m.a.m.
02.10.2022. 08:26

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, pri čemu se tečaj eura odmaknuo od najniže razine u 20 godina jer bi zbog visoke inflacije Europska središnja banka ponovno mogla agresivno povećati kamatne stope.

U ponedjeljak je tečaj funte potonuo na rekordno niskih 1,0327 dolara jer je ekonomski plan nove vlade na tržištu izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih financija. Naime, nova vlada najavila je smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, što bi financirala najvećim zaduženjem od 1972. godine. No, kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Ponajviše zbog turbulencija britanske valute, cijena eura potonula je početkom tjedna na samo 0,9528 dolara, novu najnižu razinu u 20 godina. No, kasnije je euro nadoknadio sve gubitke i na tjednoj razini ojačao prema američkoj valuti. Uspon eura zahvaljuje se očekivanjima da će Europska središnja banka (ECB) na sjednici u listopadu ponovno povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova jer inflacija u eurozoni ne popušta.

U trećem tromjesečju euro je prema dolaru oslabio 6,5 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od kraja 2016. godine. U odnosu na japansku valutu, dolar je u trećem tromjesečju ojačao 6,7 posto, a prema britanskoj funti 8,3 posto. Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao oko 17 posto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970-ih godina.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.