PRIDRUŽITE SE

valute i nafta

Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte porasle

Euro je pod pritiskom jer je ruski energetski div Gazprom u petak objavio da neće nastaviti isporuke prirodnog plina Njemačkoj putem Sjevernog toka 1 zbog curenja ulja.

Piše: Hina/t.a.
05.09.2022. 08:14

Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, nakon rasta tri tjedna zaredom, pa je dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 110,08 bodova, dok je u petak navečer iznosio 109,50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 140,12 na 140,20 jena, novu najvišu razinu u 24 godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9903 dolara, blizu najniže razine u 20 godina.

Euro je pod pritiskom jer je ruski energetski div Gazprom u petak objavio da neće nastaviti isporuke prirodnog plina Njemačkoj putem Sjevernog toka 1 zbog curenja ulja.

A to bi moglo produbiti energetsku krizu u eurozoni i gurnuti gospodarstvo u recesiju. S druge strane, rekordno visoka inflacija u tom bloku pritišće Europsku središnju banku na agresivno zaoštravanje monetarne politike.

"Sve ukazuje na slabljenje eura. Puno je negativnih vijesti iz europskih gospodarstava, pa mislim da bi se ovoga tjedna moglo nastaviti klizanje eura", kaže Carol Kong, strateginja u Commonwealth Bank of Australia.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon prošlotjednog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,75 dolara, na 94,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,65 dolara, na 88,50 dolara.

U fokusu trgovaca bit će u ponedjeljak sastanak članica OPEC-a i partnera. Očekuje se da će OPEC zadržati proizvodnju na dosadašnjim razinama, no moguće je i da će je malo smanjiti kako bi podržao cijene, kažu analitičari.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.