PRIDRUŽITE SE

valutno tržište

Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte pale

Europska valuta pod pritiskom zbog strahovanja ulagača da će energetska kriza gurnuti gospodarstvo eurozone u recesiju.

Piše: Hina/a.t.
12.07.2022. 08:12

Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla i dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,39 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 136,95 na 137,18 jena, blizu najviše razine u 24 godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,0145 na 1,0025 dolara, najnižu razinu od 2002. godine.

Tečaj dolara gotovo se izjednačio s eurom jer je europska valuta pod pritiskom zbog strahovanja ulagača da će energetska kriza gurnuti gospodarstvo eurozone u recesiju.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 1,20 posto, na 105,82 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,36 posto, na 102,67 dolara.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.