PRIDRUŽITE SE

duboki zaron

Domaća burza pala kao i svjetske, evo koji sektor najviše

Svi sektorski indeksi na ZSE prošloga su tjedna pretrpjeli su gubitke, a pritom najviše Crobexkonstrukt, za 5,47 posto.

Piše: Hina/m.a.m.
19.06.2022. 11:01

Domaći burzovni indeksi pratili su protekloga tjedna oštru korekciju na svjetskim burzama, s obzirom da zbog visoke inflacije središnje banke u svijetu podižu kamatne stope, što će izazvati usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a možda i recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 4,79 posto, dok je S&P 500 pao 5,79 posto, pa je od početka godine u minusu oko 23 posto, čime je zaronio u područje 'medvjeda'. Svi sektorski indeksi na ZSE prošloga su tjedna pretrpjeli su gubitke, a pritom najviše Crobexkonstrukt, za 5,47 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 31,15 milijuna kuna, što je otprilike 8,5 milijuna više nego u tjednu ranije. Najlikvidnija je bila dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 5,8 milijuna kuna prometa. Cijena joj je potonula 11,11 posto, na 464 kune. Još više pala je i cijena dionice Jadroplova, za 13,7 posto, na 63 kune, a spustile su se i cijene dionica ostalih brodara, čije je poslovanje vrlo osjetljivo na izmjene gospodarskih ciklusa.

Po likvidnosti je iza Atlantske plovidbe, s 2,57 milijuna kuna prometa, slijedila dionica Spana, čija je cijena potonula 8,92 posto, na 245 kuna. Dionicom Končara EI ostvareno je, pak, 2,54 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 4,86 posto, na 880 kuna. Veći promet ostvaren je i dionicom HT-a, 2,38 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,7 posto, na 173,5 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijima bila je dionica Janafa, s padom cijene za 13,85 posto, na 5.600 kuna.  Ukupno se na ZSE protekloga tjedna trgovalo sa 62 dionice, pri čemu je cijena njih 49 pala, četiri porasla, a devet stagnirala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.