PRIDRUŽITE SE

što je tko rekao

Domaći ministri nestašice - ne očekuju

Većina odluka stupa na snagu odmah čim se objave i nema nema čekanja u realizaciji, a cijene struje kreću od 1. listopada...

Piše: Hina
09.09.2022. 09:09

Nekoliko ministara u četvrtak se nakon sjednice vlade u izjavama o vladinom paketu mjera pomoći zbog poskupljenja, složilo da će mjere pomoći svima kojima su namijenjene i da neće biti nestašica struje, plina i hrane.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ponovio je da je Vladin paket mjera pomoći težak 21 milijardu kuna i da uključuje mjere za razne segmente društva, građane i poduzetnike, kao i za zelenu tranziciju i solarne elektrane. Dodao je da većina odluka stupa na snagu odmah čim se objave i da nema nema čekanja u realizaciji, a da cijene struje kreću od 1. listopada, dok je na pitanje je li paket toliko izdašan zbog afere Ina, kazao da to nema nikakve veze s Inom. Otklonio je i novinarsku opasku da ovakvi paketi mogu biti uvod u izbore. Najavio je da će se o povećanja plaća u javnom sektoru razgovarati krajem rujna.

Na pitanje hoće li vladine mjere ići dominantno na teret HEP-a, odgovorio je da se mjere donose za šestomjesečno razdoblje, a ono što će HEP preuzeti iznosi oko šest od ukupno 21 milijarde kuna. Kazao je i da će oni koji su ih podigli iznad danas određenih iznosa, cijene morati spustiti. Što se tiče plina, napomenuo je da je cijena zamrznuta do 1. travnja 2023. za kućanstva, dok će se oko poduzetništva, kako su kazali Butković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, razgovarati ovog tjedna na Vijeću ministara EU-a, s time da je hrvatski prijedlog da se ide na ograničavanje veleprodajne cijene. Ministar rada Marin Piletić je na pitanje novinara o mirovinama rekao da je Vlada tu već intervenirala u pandemiji, pa i kasnije ovoga proljeća, te da će jednokratna isplata ići od 1. listopada, pri čemu će HZMO prvo isplatiti korisnike hrvatskih mirovina, a do prosinca riješiti i one koje imaju i mirovine iz inozemstva.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.