PRIDRUŽITE SE

ulagači nervozni

Drugo elizabetansko doba završava previranjem britanskog gospodarstva

Prema analitičarima iz banke Berenberg, veći dio plana financirao bi se zaduživanjem države, a ministar financija Kwasi Kwarteng trebao bi potvrditi konačnu cijenu plana do kraja rujna...

Piše: Hina/m.a.m.
13.09.2022. 13:23

Smrt kraljice Elizabete pogodila je Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) u trenutku rastuće inflacije, pada valute i krize životnih troškova nezabilježene desetljećima, piše CNN Business, koji ne očekuje značajniji utjecaj kraljičine smrti na britansku ekonomiju.

Plan izvlačenja britanskog gospodarstva iz krize trebao bi olakšati život milijunima kućanstava i tisućama tvrtki koji se bore s rastućim cijenama, a mogao bi koštati čak 150 milijardi funti (172 milijarde dolara). Prema analitičarima iz banke Berenberg, veći dio plana financirao bi se zaduživanjem države, a ministar financija Kwasi Kwarteng trebao bi potvrditi konačnu cijenu plana do kraja rujna. Plan bi, međutim, mogao biti ometen zbog priprema za kraljičin sprovod i krunidbu njezina nasljednika kralja Charlesa, jer će na to biti usmjeren veliki dio vladine pozornosti, a obustavljen je i uobičajen rad parlamenta, piše CNN Business.  Analitičar investicijske tvrtke AJ Bell  Danni Hewson smatra da će se donošenje proračuna za izvanredne situacije vjerojatno kasniti.  Ključno je i kako će Bank of England (BoE) odgovoriti na enormno povećanje državnog zaduživanja.

Ulagači nervozni

Ulagači su već nervozni zbog stanja britanskih državnih financija, a očekivalo se da će BoE već podići kamatne stope. No, u petak su iz Bank of England objavili da će odgoditi tu odluku za tjedan dana, zbog razdoblja nacionalne žalosti te da će se sastati 22. rujna. Glasnogovornik premijerke Truss izjavio je da će ograničenje cijene energenata, unatoč razdoblju žalosti, biti na snazi ​​kao što je i planirano, od 1. listopada.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.