PRIDRUŽITE SE

hladan tuš

Dvije njemačke nuklarke ipak ne mogu biti rezerva?

Habeckova Zelena stranka inzistira da se odluka o zatvaranju provede u djelo dok liberalni FDP traži da preostale nuklearke nastave s radom kako bi se snizile cijene struje...

Piše: Hina/m.a.m.
09.09.2022. 09:34

Plan njemačke vlade da dvije nuklearne elektrane do kraja zime budu rezerva koja će osigurati dovoljno struje u slučaju nestašice plina tehnički je neizvediv, upozorila je elektroenergetska tvrtka E.ON.  

Vlada je plan o nuklearnoj rezervi objavila početkom tjedna, odredivši tu zadaću za E.ON-ov Isar 2 i za EnBW-ov Neckarwestheim 2. E.ON je, međutim, u pismu upozorio vladu da je po njegovoj ocjeni tehnički neizvedivo da nuklearka preuzme ulogu rezervnog proizvođača struje, a ministar gospodarstva Robert Habeck izjavio je da je "pomalo zatečen" E.ON-ovim pismom.

"Čini se da tehničari u kompaniji Preussen Elektra, kojoj je povjerena zadaća rada s E.ON-ovim nuklearnim reaktorom i njihovog gašenja, ne razumiju da plan ne predviđa opetovano gašenje i paljenje reaktora", izjavio je Habeck. U Preussen Elektri nisu razumjeli koncept krizne rezerve, dodao je. Šef Preussen Elektre Guido Knott naglasio je u pismu državnom tajniku za energiju Patricku Graichenu da nije tehnički moguće dva od tri aktivna reaktora poslati krajem godine u hladnu rezervu i potom ih po potrebi aktivirati. 

Na vladinom je popisu i nuklearka Neckarwestheim 2 EnBW-a koji je poručio da također s ministarstvom nastoji razjasniti detalje i pitanja i da će iznijeti mišljenje o planu nakon što prouči njegovu tehničku i organizacijsku izvedivost. Njemačka je odlučila ugastiti nuklearke nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi 2011. godine, ali planirano zatvaranje tri posljednja aktivna reaktora krajem ove godine već je izazvalo napetosti u vladajućoj koaliciji zbog problema u opskrbi ruskim plinom. Tako Habeckova Zelena stranka inzistira da se odluka o zatvaranju provede u djelo dok liberalni FDP traži da preostale nuklearke nastave s radom kako bi se snizile cijene struje.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.