PRIDRUŽITE SE

Istraživanje pokazalo

Dvije trećine hrvatskih poduzeća susreće se s kašnjenjem u plaćanju

Što se tiče očekivanja za sljedećih 12 mjeseci, većina poduzeća, njih 74 posto, predviđa da će ponašanje njihovih klijenata u pogledu plaćanja ostati isto.

06.03.2024. 08:55

Čak 75 posto hrvatskih poduzeća susrelo se s kašnjenjem plaćanja kupaca u posljednjih 12 mjeseci, što ukazuje da je kašnjenje plaćanja znatan problem, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja austrijskog društva za upravljanje potraživanjima i rizicima Acredia. 

Prema istraživanju koje je Acredia provela na uzorku od 150 hrvatskih poduzeća, 42 posto hrvatskih poduzeća pretrpjelo je financijsku štetu zbog kašnjenja u plaćanju. Što se tiče očekivanja za sljedećih 12 mjeseci, većina poduzeća, njih 74 posto, predviđa da će ponašanje njihovih klijenata u pogledu plaćanja ostati isto.

- Za poduzeća koja imaju otvorena potraživanja prema kupcima, osobito mala koja čine većinu u hrvatskom gospodarstvu, to potencijalno može dovesti do problema s likvidnošću, a u najgorem slučaju i do stečaja - istaknuo je Michael Kolb, član uprave društva Acredia.

 Istraživanje je pokazalo i da je najznačajniji rizik s kojim su hrvatske tvrtke suočene visoke cijene resursa, a slijede politička situacija u državi te visoke kamatne stope i izazovi financiranja, navodi se u priopćenju Acredie.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.