PRIDRUŽITE SE

Ključni makroekonomski pokazatelji

Inflacija u rujnu usporila na 6,7 posto

Unatoč blagoj korekciji naviše, inflacija je znatno usporila, s obzirom da je u kolovozu inflacija iznosila 7,8 posto na godišnjoj razini. Također, daleko je ispod rekordne inflacije od 13,5 posto, zabilježene u studenome 2022. godine.

16.10.2023. 12:27

Inflacija je u Hrvatskoj u rujnu iznosila 6,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezina najniža stopa od veljače prošle godine, a očekuje se nastavak njezina smanjivanja i u ostatku godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u rujnu stopa inflacije iznosila 6,7 posto u odnosu na rujan 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec iznosila 0,5 posto. Time je DZS korigirao blago naviše prvu procjenu, objavljenu 29. rujna, po kojoj je inflacija na godišnjoj razini iznosila 6,6 posto, a na mjesečnoj 0,4 posto.

Unatoč blagoj korekciji naviše, inflacija je znatno usporila, s obzirom da je u kolovozu inflacija iznosila 7,8 posto na godišnjoj razini. Također, daleko je ispod rekordne inflacije od 13,5 posto, zabilježene u studenome 2022. godine.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) smatraju da će se trend smanjivanja godišnje stope inflacije nastaviti i tijekom posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja. Unatoč tome, procjenjuju da će se godišnja stopa inflacije i na kraju godine zadržavati na relativno visokoj razini oko 5 posto.

Poskupile sve cjenovne kategorije

Na godišnjoj razini u rujnu su porasle cijene u svim promatranim kategorijama, a najviše cijene restorana i hotela, za 12,5 posto. Slijede hrana i bezalkoholna pića s 10,4 posto rasta te kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva sa sedam posto. 

Nadalje, cijene u kategorijama rekreacije i kulture te zdravlja skočile su za po 6,7 posto, raznih dobara i usluga za 6,3 posto, u kategorijama alkoholnih pića i duhana te prijevoza za po 5,5 posto, u obrazovanju za 4,9 posto, a u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 3,6 posto, pokazuju pdoaci DZS-a.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.