PRIDRUŽITE SE

Zelena tranzicija

EBRD financira izgradnju solarnog fotonaponskog projekta u Hrvatskoj

Banka je, naime, dala kredit od 10,6 milijuna eura za tri poduzeća posebne namjene (SPV) registrirana u Hrvatskoj u svrhu izgradnje i rada tri solarne PV elektrane na Braču.

17.11.2023. 12:00

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je danas da će financirati izgradnju 30 Megawata (MW) novih solarnih proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj, što je prvo bančino financiranje jednog solarnog fotonaponskog projekta u našoj zemlji.

Banka je, naime, dala kredit od 10,6 milijuna eura za tri poduzeća posebne namjene (SPV) registrirana u Hrvatskoj u svrhu izgradnje i rada tri solarne PV elektrane na Braču. Ti SPV su dio Encro grupe, jednog od vodećih developera obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Energo je, naime, razvio projekt Solis, koji se sastoji od tri solarne elektrane: SE Pelegrin, SE Gornji Humac i SE Gradić, kao subjekte posebne namjene 4 ENCRO d.o.o., HUMAC d.o.o. i LUMEN SOLIS d.o.o.. 

 Projekt će se oslanjati na veleprodajno tržište za preuzimanje proizvedene električne energije, te stoga neće imati koristi od bilo kakvih programa potpore za obnovljive izvore energije. Time će pokazati tržišnu alternativu za razvoj sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, ističu iz EBRD-a.

- Ponosni smo što možemo podržati zelenu tranziciju Hrvatske, čime smo pridonijeli daljnjem širenju instaliranih solarnih kapaciteta u zemlji. Implementacija obnovljivih izvora energije na otoku Braču u potpunosti je usklađena s planom energetske tranzicije izrađenim u okviru inicijative Europske komisije ‘Čista energija za otoke EU’ i smanjit će energetsku ovisnost otoka o kopnu - istaknuo je povodom dobivanja kredita Iljko Ćurić, glavni izvršni direktor i vlasnik Encroa.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.