PRIDRUŽITE SE

Aktivnosti EU banke

EIB lani podupro 1.000 hrvatskih tvrtki, najavljuje daljnje kreditiranje

Odbor direktora EIB-a odobrio je u 2023. rekordnih 2,17 milijardi eura za projekte u svim sektorima hrvatskog gospodarstva, a ta će se izdvajanja ugovoriti u predstojećim godinama

14.02.2024. 10:13

Grupa EIB-a, u čijem su sastavu Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF), ukupno je u 2023. u Hrvatsku plasirala 464 milijuna eura, financirajujući projekte kompanija vezane uz zeleno i održivije gospodarstvo.  

Sredstva koja je Grupa u 2023. izdvojila za Hrvatsku čine 0,61 posto hrvatskog BDP-a, poduprla su 1.000 tvrtki te potaknula ulaganja od gotovo 1,15 milijardi eura, a ukupna ulaganja u zadnjih pet godina time su dosegnula 2,4 milijarde eura, navode iz EU banke. 

- Banka EU-a pojačala je suradnju s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) tako što je na raspolaganje stavila pola milijarde eura za potrebe malih i srednjih poduzeća te subjekata javnog sektora radi potpore njihovu rastu. Oko 20 posto tih sredstava izdvojit će se za ulaganja u energetsku učinkovitost i proizvodnju čiste energije, održivi promet te zaštitu okoliša. U tom smislu, EIB i HBOR su lani ugovorili prvu tranšu u iznosu od 200 milijuna eura. Ugovor će HBOR-u pomoći i u korištenju bespovratnih sredstava te sredstava strukturnih fondova EU-a, a očekuje se da će se time potaknuti ulaganja u hrvatsko gospodarstvo vrijedna do milijardu eura - izjavila je potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska. 

Što se tiče budućeg razdoblja, Odbor direktora EIB-a odobrio je u 2023. rekordnih 2,17 milijardi eura za projekte u svim sektorima hrvatskog gospodarstva, počevši od održivog urbanog razvoja, preko razvoja željezničkog sustava, pa sve do privatnog sektora, a ta će se izdvajanja ugovoriti u predstojećim godinama, navode još iz te EU banke.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.