PRIDRUŽITE SE

EUROPSKA KOMISIJA

EK obustavila prekograničnu suradnju s Rusijom i Bjelorusijom

Europska komisija obustavila je sve projekte koje su zemlje Europske unije imale s Rusijom i Bjelorusijom, a koji su sufinancirani iz fondova EU-a, potvrdila je europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

21.03.2022. 09:55

"Interreg i prekogranični programi suradnje su zaustavljeni. Ne sami programi, nego tranše novca koje su trebale poduprijeti rusku i bjelorusku stranu u toj suradnji", izjavila je Ferreira na 8. Kohezijskom forumu u Bruxellesu, skupu posvećenom kohezijskoj politici.

Kohezijskom politikom Europska komisija nastoji smanjiti nejednakosti među dijelovima EU-a, ali ima i programe koji uključuju susjedne zemlje koje nisu članice Europske unije.

"Sada radimo na reprogramiranju tog novca da pomogne u prekograničnoj suradnji s Ukrajinom, kako bi joj pomogao u rješavanju njenog problema", dodala je Ferreira.

Europska komisija mogla bi novac stopiran Rusiji i Bjelorusiji upotrijebiti za zbrinjavanje izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine.

Ferreira je rekla da Europska komisija trenutno radi na "tehničkoj razini" kako bi se "što je prije moguće" preusmjerila ta sredstva.

Ukupna financijska sredstva EU-a za osam programa s Rusijom iznose 178 milijuna eura, a za dva programa s Bjelorusijom 257 milijuna eura. Ti programi su dogovoreni i započeti u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Ta odluka ne bi trebala utjecati na Hrvatsku jer ona ne sudjeluje u zajedničkim projektima s Rusijom i Bjelorusijom, financiranima europskim novcem.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.