PRIDRUŽITE SE

najnovija analiza

Ekonomski institut: Hrana je skuplja 33 posto u odnosu na prošlu godinu

Ruska Federacija i Ukrajina, zajedno, opskrbljuju oko 30 posto svjetskog izvoza pšenice i oko petinu svjetskog kukuruza. Također,  Ukrajina je vodeći svjetski izvoznik suncokretovog ulja.

Piše: Alen Matušin
01.06.2022. 08:27

Novi broj Sektorskih analiza Ekonomskog instituta donosi analizu stanja i kretanja u industriji hrane i pića. Uz analizu glavnih sektorskih pokazatelja i pregled poslovanja vodećih poduzeća koja se bave proizvodnjom hrane i pića u Hrvatskoj, autorica Petra Palić u ovom broju analizirala i najnovije trendove u Europskoj uniji.

U posljednjih nekoliko mjeseci, piše autorica, na globalnoj razini zabilježene su povijesno najviše cijene hrane, tj. cijene prehrambenih proizvoda porasle su za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Ruska invazija na Ukrajinu tome je samo dodatno pridonijela, zaključuje UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Ruska Federacija i Ukrajina, zajedno, opskrbljuju oko 30 posto svjetskog izvoza pšenice i oko petinu svjetskog kukuruza.

- Nedostatak ovih i drugih roba destabilizirao je globalne opskrbne lance, uzrokujući porast cijena hrane. FAO Food Price Index mjeri mjesečnu promjenu globalnih cijena košarice prehrambenih proizvoda. FAO-ov indeks cijena žitarica bio je više od 17 posto viši u ožujku nego u veljači, potaknut manjim izvozom pšenice i krupnog zrna na svjetsko tržište: globalne cijene pšenice i kukuruza porasle su za oko petinu tijekom mjeseca ožujka.

Također, budući da je Ukrajina vodeći svjetski izvoznik suncokretovog ulja, nestašica opskrbe pridonijela je mjesečnom porastu FAO-ovog indeksa biljnog ulja od 23 posto.

- Oluja rastućih cijena suncokretovog ulja, povećani troškovi sirove nafte i smanjeni izvoz biljnog ulja iz Južne Amerike uzrokovali su porast cijena ostalih ulja poput palminog, sojinog i uljane repice. Podaci za ožujak 2022. godine pokazuju porast svjetskih cijena hrane od 12,6 posto u odnosu na veljaču, što je najveća razina cijena zabilježena u tri desetljeća povijesti indeksa - stoji u zaključku analize.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.