PRIDRUŽITE SE

prekid suradnje s gazpromom

E.ON smanjuje izloženost Rusiji

Njemačka elektroenergetska tvrtka E.ON objavila je da će smanjiti izloženost Rusiji, upozorivši ujedno na rizike za 1,1 milijardu eura vrijedan udjel u plinovodu Sjeverni tok 1, koji bi mogao izgubiti na vrijednosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

17.03.2022. 08:08

Najveća njemačka energetska tvrtka pridružila se tako nizu energetskih tvrtke koje su se već povukle iz Rusije. E.ON nije s ruskim proizvođačima izravno sklapao dugoročne ugovore o opskrbi, ali nabavlja nešto plina od Gazpromovih trgovačkih tvrtki u Europi.

"S obzirom na rat u Ukrajini, prestali smo od tih tvrtki nabavljati nove količine (plina)", izjavio je izvršni direktor Leonhard Birnbaum na godišnjoj tiskovnoj konferenciji E.ON-a.

Najveći europski operator energetskih mreža ima 15,5 posto udjela u Sjevernom toku 1 preko svog mirovinskog fonda, a plinovod je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma i trenutno je glavni nabavni pravac za dopremu ruskog plina u Njemačku.

Njemačka tvrtka izdvojila je među rizicima stanje na tržištima sirovina i prateće kreditne i rizike za likvidnost, te za ulaganja, uključujući njezin udjel u Sjevernom toku 1.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.