PRIDRUŽITE SE

Održivost gradova

EU dodjeljuje nagrade Zelena prijestolnice Europe i Zeleni list

 Tim nagradama, ističu iz Komisije, promiču se i nagrađuju napori europskih gradova koji nastoje smanjiti utjecaj na lokalno i globalno okruženje, čime se poboljšava kvaliteta života stanovnika. 

15.12.2023. 11:02

Europska komisija objavila je poziv europskim gradovima koji su predani održivim praksama da se prijave za nagrade Zelena prijestolnice Europe i Zeleni list za 2026. , a rok prijave je 30. travnja 2024.

 Tim nagradama, ističu iz Komisije, promiču se i nagrađuju napori europskih gradova koji nastoje smanjiti utjecaj na lokalno i globalno okruženje, čime se poboljšava kvaliteta života stanovnika, pri čemu je dosad 16 gradova osvojilo nagradu Zelena prijestolnica Europe, a 17 manjih gradova nagradu Europski zeleni list. 

- Pozivam europske gradove da se uhvate u koštac s izazovom i prijave za 2026. To je prilika ne samo za osvajanje prestižnih titula, već i za dijeljenje primjera sjajnih priča i djelovanja s drugim gradovima, nadahnjujući jedni druge u tom procesu - izjavio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Skupina neovisnih stručnjaka za održivost gradova preispitat će i ocijeniti uspješnost konkurentnih gradova na temelju sedam okolišnih pokazatelja: kvaliteta zraka; voda, bioraznolikost, zelene površine i održivo korištenje zemljišta; otpad i kružno gospodarstvo; buka; ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba klimatskim promjenama. Na temelju preporuka stručnjaka i provjere činjeničnog stanja Komisija će odabrati najbolje gradove.

Više na ovoj poveznici: https://environment.ec.europa.eu/news/green-cities-european-commission-launches-competition-2026-european-green-capital-and-green-leaf-2023-12-14_en?prefLang=hr

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.