Kao dio svojih planova za zaštitu potrošača od kancerogenih tvari, Europska komisija utvrdila je nove, snižene razine nitrita i nitrata kao aditiva u hrani te traži od prehrambene industrije da se što prije tome prilagodi.
Nove značajno smanjene granice štite od patogenih bakterija (npr. Listeria, Salmonella, Clostridia) i smanjuju izloženost nitrozaminima, od kojih su neki kancerogeni. Nove granice jednoglasno su podržane od strane država članica EU prošlog proljeća i temelje se na strogoj znanstvenoj procjeni Europskog tijela za sigurnost hrane (EFSA).
- Naši građani očekuju sigurnu hranu za jelo, a to je uvijek bilo temeljno načelo mog mandata. Postavljanjem novih granica za aditive nitrite i nitrate u hrani, korak smo bliže ostvarivanju tog cilja i provedbi još jedne važne akcije u okviru Europskog plana za suzbijanje raka - rekla je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides. Pozvala je prehrambenu industriju da brzo primijeni ta pravila.
Poduzetnici u prehrambenom sektoru sada zakonski imaju maksimalno dvije godine da svoje proizvode prilagode novim, sniženim razinama tih aditiva.