PRIDRUŽITE SE

EU propisi

EU propisao snižene razine nitrata i nitrita u hrani

Poduzetnici u EU prehrambenom sektoru sada zakonski imaju maksimalno dvije godine da svoje proizvode prilagode novim, sniženim razinama tih aditiva.

12.10.2023. 10:24

Kao dio svojih planova za zaštitu potrošača od kancerogenih tvari, Europska komisija utvrdila je nove, snižene razine nitrita i nitrata kao aditiva u hrani te traži od prehrambene industrije da se što prije tome prilagodi.

Nove značajno smanjene granice štite od patogenih bakterija (npr. Listeria, Salmonella, Clostridia) i smanjuju izloženost nitrozaminima, od kojih su neki kancerogeni. Nove granice jednoglasno su podržane od strane država članica EU prošlog proljeća i temelje se na strogoj znanstvenoj procjeni Europskog tijela za sigurnost hrane (EFSA).

- Naši građani očekuju sigurnu hranu za jelo, a to je uvijek bilo temeljno načelo mog mandata. Postavljanjem novih granica za aditive nitrite i nitrate u hrani, korak smo bliže ostvarivanju tog cilja i provedbi još jedne važne akcije u okviru Europskog plana za suzbijanje raka - rekla je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides. Pozvala je prehrambenu industriju da brzo primijeni ta pravila.

Poduzetnici u prehrambenom sektoru sada zakonski imaju maksimalno dvije godine da svoje proizvode prilagode novim, sniženim razinama tih aditiva.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.