PRIDRUŽITE SE

EU propisi

Po prvi put EU uredbom propisuje se smanjenje onečišćenja mikroplastikom

18.10.2023. 09:34

Europska komisija (EK) po prvi je put predložila uredbu za sprečavanje onečišćenja mikroplastikom, čime se želi postići da sve kompanije koje time rukuju u EU-u poduzmu potrebne mjere predostrožnosti.

Zakonski prijedlog obuhvaća najbolje prakse postupanja za tvrtke, pri čemu će se, ovisno o veličini postrojenja ili djelatnosti prijevoza, tvrtke morati pridržavati tih najboljih praksi rukovanja.  Kako bi se nacionalnim nadležnim tijelima pomoglo u provjeri usklađenosti njihova poslovanja s tim najboljim praksama, veće tvrtke trebat će dobiti certifikat koji je izdala neovisna treća strana, dok bi manja poduzeća trebala davati osobne izjave o sukladnosti. Za mikro i male tvrtke, koje imaju velik udjel u lancu opskrbe plastičnim peletima, predviđaju se blaži zahtjevi.

Trenutno se svake godine u okoliš ispušta između 52 i 184 tisuće tona plastičnih peleta zbog lošeg rukovanja u cijelom lancu opskrbe. Očekuje se da će se primjenom novih mjera smanjiti ispuštanje peleta za do 74 posto, što će dovesti do smanjenja plastičnog otpada u rijekama i oceanima te potencijalnih rizika za zdravlje ljudi, a mjerama na razini EU-a pridonijet će se i stvaranju jednakih uvjeta za gospodarske subjekte.

O Komisijinu Prijedlogu uredbe o sprečavanju gubitka peleta sada će raspravljati Europski parlament i Vijeće. Sve kompanije morat će ispuniti zahtjeve utvrđene u uredbom u roku od 18 mjeseci od njezina stupanja na snagu.

Detaljnije možete pronaći na ovom linku: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_23_4984

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.