PRIDRUŽITE SE

Poslovni sektor

Evo što najviše muči mala i srednja poduzeća - Eurobarometar

Nedostatak vještina utječe na mala i srednja poduzeća na različite načine, što dovodi do povećanog opterećenja postojećeg osoblja, gubitka prodaje ili prodajnih prilika kao i smanjene profitabilnosti i rasta.

15.11.2023. 10:05

Jedan od najozbiljnijih problema za mala i srednja poduzeća (SME) u EU je nedostatak vještina zaposlenika, pokazalo je najnovije istraživanje Eurobarometra, koje je obuhvatilo više od 19.350 poduzeća.

Neki od ključnih zaključaka istraživanja Eurobarometra su:

  •  nedostatak vještina predstavlja ozbiljan problem od najmanjih do srednjih poduzeća u Europi, a takvim ga identificira 53 posto mikro poduzeća (<10 zaposlenika), 65 posto malih poduzeća (10-49 zaposlenika) i 68 posto srednjih poduzeća (50-249 zaposlenih).
  •  gledajući prethodne dvije godine, 61 posto mikro poduzeća i 80 posto srednjih poduzeća teško je pronašlo i zaposlilo osoblje s pravim vještinama.
  •  mala i srednja poduzeća najčešće se suočavaju s nedostatkom vještina za tehnički osposobljeno osoblje kao što su laboratorijski radnici, mehaničari ili drugi.
  •  gotovo polovina (42 posto) europskih malih i srednjih poduzeća navela je da se suočavaju s nedostatkom kvalificiranog osoblja. Ovo je posebno problematično za mala i srednja poduzeća u industrijskom sektoru i proizvodnji, pri čemu 47 i 50 posto malih i srednjih poduzeća navodi probleme pri zapošljavanju relevantnog tehničkog osoblja.
  •  Nedostatak vještina utječe na mala i srednja poduzeća na različite načine, što dovodi do povećanog opterećenja postojećeg osoblja, gubitka prodaje ili prodajnih prilika kao i smanjene profitabilnosti i rasta.
  •  Samo jedno od sedam (14 posto) malih i srednjih poduzeća navodi da zapošljava osoblje iz drugih država članica EU-a kao način rješavanja nedostatka vještina, iako je taj postotak veći za veća mala i srednja poduzeća. Jezične barijere i, u manjoj mjeri, administrativne poteškoće identificirane su kao glavne prepreke povećanju zapošljavanja kvalificiranog osoblja diljem EU-a.
  •  Većina malih i srednjih poduzeća izrazila je relativno zadovoljstvo potporom politike koju su primili u rješavanju problema s nedostatkom vještina, istovremeno ukazujući na dodatni prostor za poboljšanje. Kad je riječ o politikama koje najbolje podupiru njihove potrebe, mikro poduzeća najviše navode fiskalne poticaje (39 posto) i izravne subvencije (28 posto), dok 38 posto srednjih poduzeća kao najkorisnije ističe obuku za usavršavanje.

Istraživanje je provedeno je između rujna i listopada 2023. u 27 država članica EU-a, kao i na Islandu, Norveškoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj, Sjedinjenim Državama, Kanadi i Japanu.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.