PRIDRUŽITE SE

stanje stvari

Europi nedostaje plinske infrastrukture

Europski problem, kada je plin u pitanju, nedostatak je adekvatne infrastrukture, koja bi se i na europskoj, ali i na hrvatskoj razini trebala poboljšati...

Piše: Hina
05.11.2022. 09:51

Europi nedostaje adekvatne plinske infrastrukture, rat u Ukrajini je donio povratak energenata kojih smo se nastojali riješiti - ugljena i nuklearne energije, a i sljedeća bi plinska sezona mogla biti turbulentna, istaknuto je u petak na konferenciji Modus Medie "Eurotransformacija: Europa bez plina - gospodarstvo u recesiji". 

Ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Kristina Čelić naglasila je kako se aktualna kriza može riješiti novim investicijama. Pritom je uz ostalo spomenula odluku vlade da se povećaju kapaciteti LNG terminala, kao i kapaciteti Plinacroa, nacionalnog operatora plinskog transportnog sustava, da se pregovara sa Slovenijom o mjerama solidarnosti radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom, kao i s drugim državama članicama EU da se uspostave novi koridori. 

Čelić je podsjetila da su se problemi s cijenama plina, odnosno velike promjene u plinskom sektoru, počeli događati lani u ovo vrijeme. "Agresijom Rusije na Ukrajinu cijene energenata krenule su u nekontroliranom smjeru", navela je, dodajući kako se hrvatska Vlada cijelo vrijeme bori da se ta situacija stabilizira. Spomenula je, uz ostalo i dokument Europske unije, REPowerEU, koji je donio osnovne pretpostavke za barem djelomičnu stabilizaciju energetske krize na razini Unije. Europski problem, kada je plin u pitanju, nedostatak je adekvatne infrastrukture, koja bi se i na europskoj, ali i na hrvatskoj razini trebala poboljšati, navela je Čelić.

Velika kriza

Čelić je naglasila da su europska skladišta plina puna, kao i da je Hrvatska po pitanju opskrbe plinom sigurna. Pretpostavlja, međutim, da bi i iduća plinska sezona mogla biti turbulentna. Energetski stručnjak Igor Dekanić smatra da se nalazimo u energetski izazovnim vremenima kakvih nije bilo desetljećima. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.