PRIDRUŽITE SE

Najnovije prognoze

Europska komisija blago nam je povisila prognozu rasta

U pogledu inflacije, EK predviđa da će ove godine usporiti na 2,5 posto, s lanjskih 8,4 posto, a dodatno će oslabiti u 2025. na 2 posto, no napominje i da postoji rizik od sporijeg pada inflacije od očekivanog zbog pritisaka na rast plaća.

15.02.2024. 14:56

Europska komisija blago je danas podigla prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, na 2,6 posto, uglavnom zbog snažne domaće potražnje i zbog pozitivnog zamaha koji se nastavlja iz prošle godine, dok bi inflacija trebala usporiti na 2,5 posto.

U najnovijim, zimskim ekonomskim prognozama, Komisija je za ovu godinu je povisila svoju procjenu rasta hrvatskog BDP-a s 2,5 posto, koliko je prognozirala u jesenskim prognozama, na 2,6 posto, dok za 2024. predviđa ubrzavanje rasta na 2,8 posto.

U pogledu inflacije, EK predviđa da će ove godine usporiti na 2,5 posto, s lanjskih 8,4 posto, a dodatno će oslabiti u 2025. na 2 posto, pri čemu se očekuje da će cijene energije i neprerađene hrane potaknuti silazni trend, dok će inflacija cijena usluga ostati otpornija. Komisija međutim navodi da postoji rizik od sporijeg pada inflacije od očekivanog zbog pritisaka na troškove plaća.

Za gospodarstvo EU-u i eurozone Komisija je istodobno blago smanjila procjene rasta u odnosu na jesenske prognoze, pa tako za ovu godinu predviđa rast od 0,9 posto u EU, nasuprot jesenskih 1,3 posto, a u eurozoni je smanjila prognozu na 0,8 posto s 1,2 posto. Za EU27 Komisija predviđa da će ove godine inflacija usporiti na tri posto, a sljedeće na 2,5 posto, a za eurozonu da će inflacija ove godine biti 2,7 posto, a sljedeće 2,2 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.