PRIDRUŽITE SE

smanjenje proizvodnje

Europska prehrambena industrija u strahu zbog nestašice ove komponente

Kemijske tvrtke smanjuju pak proizvodnju zbog ogromnog poskupljenja plina, pa prehrambene tvrtke strahuju od nestašice CO2.

Piše: Hina/t.a.
26.08.2022. 13:08

Skupi plin prisilio je kemijske tvrtke da smanje proizvodnju, što znači i manje ugljičnog dioksida, a nestašica bi mogla utjecati na proizvodnju hrane i pića, upozoravaju kompanije.

Ugljični dioksid nusproizvod je kemijskih tvrtki, a prehrambena industrija stavlja ga u gazirana i pjenušava pića, a koristi ga i za rashlađivanje proizvoda tijekom transporta i za omamljivanje peradi i svinja prije usmrćivanja.

Kemijske tvrtke smanjuju proizvodnju zbog ogromnog poskupljenja plina, pa prehrambene tvrtke strahuju od nestašice CO2.

U Velikoj Britaniji predstavnici industrije hrane i pića pozvali su u petak vladu da pripremi krizni plan kako bi osigurala opskrbu ugljičnim dioksidom nakon što je britanska podružnica američkog CF Fertilizersa obustavila proizvodnju amonijaka u Billinghamu.

Talijanski proizvođači pića prognozirali su pak u srpnju da će biti prisiljeni smanjiti proizvodnju zbog problema s nabavom CO2 nakon smanjenih proizvodnih kapaciteta u kemijskoj industriji koja se žali na visoke cijene plina.

I poljska podružnica danske pivovare Carlsberg upozorila je da bi mogla smanjiti ili zaustaviti proizvodnju piva zbog nedostatnih isporuka ugljičnog diokisa.

Obustava isporuka predstavlja opasnost i za opskrbu hranom u Poljskoj, poručio je glavni tajnik Poljske federacije prehrambene industrije Andrzej Gantner.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.