PRIDRUŽITE SE

prvi put od 2011.

Europska središnja banka gasi poticaje gospodarstvu i povećava kamate

Premda su se takve poruke očekivale, najava mogućeg većeg nego što se očekivalo povećanja kamata u rujnu pritisnula je tržište kapitala.

Piše: Hina
12.06.2022. 09:34

I na europskim su burzama, jednako kao i u SAD-u, cijene dionica prošloga tjedna oštro su pale, među ostalim, zbog toga što je i Europska središnja banka (ECB) signalizirala da uskoro započinje zaoštravati monetarnu politiku.

Nakon redovne sjednice, u četvrtak je ECB objavila da će u srpnju ugasiti poticaje gospodarstvu eurozone i po prvi put od 2011. godine podići ključne kamatne stope kako bi zauzdala inflaciju, koja se u eurozoni kreće na rekordnim razinama.

Premda su se takve poruke očekivale, najava mogućeg većeg nego što se očekivalo povećanja kamata u rujnu pritisnula je tržište kapitala.

A rast gospodarstva eurozone posljednjih se mjeseci usporava zbog visoke inflacije i rata u Ukrajini.

„Svjetska tržišta dionica našla su se pod pritiskom nakon poruka iz ECB-a i povećanja procjena inflacije u eurozoni. A kako cijene nafte i dalje rastu, nije još jasno je li inflacija dosegnula svoj vrhunac. Financijska su tržišta nervozna”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Londonski FTSE indeks skliznuo je prošloga tjedna 2,9 posto, na 7.317 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,8 posto, na 13.761 bod, a pariški CAC 4,6 posto, na 6.187 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 27.824 boda.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.