PRIDRUŽITE SE

nova era

Kraj ere negativnih kamata, odluka Europske središnje banke iznenadila sve

Ovakva odluka o povećanju od 50 baznih bodova, prema informacijama Reutersa, donesena je neposredno pred sastanak, budući da svi indikatori pokazuju kako se može očekivati daljnji rast inflacije koja je trenutno u eurozoni viša od 8 posto.

21.07.2022. 15:34

Europska centralna banka (ECB) podigla je referentne kamatne stope više od očekivanja, prenosi upravo tportal.hr. Riječ je o prvom podizanju referentnih kamata u 11 godina, što je posljedica borbe s inflacijom.

Ključna depozitna kamatna stopa podignuta je za pola postotnog boda i sada iznosi nula posto, a glavna stopa refinanciranja (MRO) podignuta je također za pola postotnog boda te iznosi 0,5 posto. Podsjetimo, prepostavljalo se da će ta stopa biti podignuta za 0,25 posto,  a ECB je najavio i dodatna podizanja kamata tijekom ove godine, možda već do 8. rujna, kada bi se trebao održati sastanak centralnih bankara.

Ovakva odluka o povećanju od 50 baznih bodova, prema informacijama Reutersa, donesena je neposredno pred sastanak, budući da svi indikatori pokazuju kako se može očekivati daljnji rast inflacije koja je trenutno u eurozoni viša od 8 posto. Na konferenciji za medije, održanoj nakon objave odluke o dizanju kamata, Christine Lagarde je rekla da u srednjem roku želi vratiti inflaciju na ciljanih dva posto godišnje, zbog čega će se kamate još dizati, ovisno o tome kakvi će biti podaci i ostali pokazatelji s tržišta, prenosi tportal.hr.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.