PRIDRUŽITE SE

poljoprivreda u EU

Europski poljoprivrednici dolaze u Šibenik

Skup europskih poljoprivrednika udruženja Copa Cogeca čiji je član i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) održat će se od 12. do 14. listopada,  a na skupštini u Bruxellesu održanoj 28. i 29. travnja već se razgovaralo o utjecajima rata u Ukrajini na europsku poljoprivredu.

Piše: Hina/t.a.
29.04.2022. 11:09

U Šibeniku će se od 12. do 14. listopada održati skup europskih poljoprivrednika udruženja Copa Cogeca čiji je član i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), najavili su u petak iz Komore.

Također su izvijestili kako su njihovi predstavnici na čelu s predsjednikom Mladenom Jakopovićem sudjelovali na skupštini Copa-Cogece održanoj 28. i 29. travnja u Bruxellesu.

Na skupštini se razgovaralo o aktualnoj situaciji u poljoprivredi EU zbog rata u Ukrajini, o čemu su predstavnici EU poljoprivrednika razgovarali i sa EU povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowski.

Članovi skupštine Copa Cogeca na skupštini su zaključili kako je ruska invazija na Ukrajinu ozbiljno utjecala na trgovinu poljoprivredno prehrambenim proizvodima, povećala troškove proizvodnje (zbog cijena energije), ograničila pristup inputima (gnojivima, sirovinama za proizvodnju hrane za životinje i dr.), ali i bitno utjecala na sigurnost i opskrbu hrane.

Razgovaralo se i o privremenom odstupanja od obveza ekološke zaštite, aktiviranju krizne pričuve u iznosu od 500 milijuna eura, potporama za privatno skladištenje za sektor svinjskog mesa, prijedlozima okvira za državne potpore i dr.

Jakopović je podsjetio kako je Hrvatska imala rat u svojoj ranoj povijesti i otkako su 2014. postali članom Copa-Cogece stalno upozoravaju na stavljanja poljoprivrede kao važnog dijela nacionalne sigurnosti.

"Upozorili smo i na iznimnu potrebu da imamo dovoljno skladišta za usjeve u slučaju klimatske ili neke druge nesigurnosti", kazao je Jakopović.

Hrvatska, kako je naveo, izvozi 80 posto usjeva i ako se nešto dogodi, imat će dovoljno sirovine za oko tri mjeseca. "Proizvodnja hrane nije samo posao i poljoprivreda bi trebala biti važan dio nacionalne sigurnosti", istaknuo je Jakopović.

Upozorio je i kako su poljoprivrednici suočeni visokim troškovima zbog rasta cijena energije, plina te kako proračun za Strateške planove ipak neće moći održati stabilnost cijena hrane za potrošače. "Stoga tražimo veću fleksibilnost i prilagodbu trenutnim okolnostima", kazao je Jakopović.

"O mogućim posljedicama povećane potražnje na tržištu EU također treba ozbiljno razmisliti, ali nećemo odustati od načela solidarnosti EU-a ili solidarnosti s Ukrajinom", kazao je također Jakopović.

HPK je na skupštini zatražila i privremeno povećanje obujma vezanih plaćanja kako bi se motiviralo poljoprivrednike na povećanje proizvodnje. 

"Vremenski okvir za provedbu novih pravila Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) je vrlo zahtjevan (manje od šest mjeseci) te očekujemo rizike provedbe na strani poljoprivrednika kao i državnih institucija", kazao je Jakopvić te dodao kako su zatražili da Copa Cogeca usvoji zahtjev da se provedba novog ZPP-a odgodi za jednu godinu, do 1. siječnja 2024.

Skupština Copa Cogece je raspravljala i o mogućnosti ukidanja uvoznih kvota za poljoprivredne robe iz Ukrajine.

Države članice i nove države članice Višegradske skupine (V4), među kojima je i Hrvatska, stale su uz poljoprivrednike Ukrajine, ali su i tražile od EK procjenu utjecaja na tržište EU na navedenu odluku, navodi se u priopćenju HPK.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.