PRIDRUŽITE SE

stanje na burzama

Europski ulagači također povećano oprezni

Na azijskim su burzama cijene dionica blago porasle, no rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon dva dana znatnog pada.

Piše: Hina
13.07.2022. 10:03

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu skloni riskantnijim investicijama uoči objave izvješća o inflaciji u eurozoni, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Na azijskim su burzama cijene dionica blago porasle, no rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon dva dana znatnog pada. Trguje se ipak oprezno jer središnje banke nastoje suzbiti inflaciju, pa i dalje podižu kamatne stope.

Tako je jutros južnokorejska središnja banka povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, na 2,25 posto, a kamate su, također za 0,50 postotnih bodova, na 2,50 posto, povećale monetarne vlasti Novog Zelanda.

Ulagači su suzdržani i zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta drugi dan zaredom. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju inflacija dodatno ubrzala s 8,6 posto, koliko je iznosila u svibnju, na 8,8 posto na godišnjoj razini.

Bila bi to nova najviša razina inflacije u više od 40 godina, što je ponajviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u nabavnim lancima.

Paul Kim, direktor u tvrtki Simplify ETFs, procjenjuje da se inflacija u lipnju primaknula razini od 9 posto, „a s tako visokom inflacijom Fedu je samo jedno na umu”. U nastojanju da suzbije inflaciju, američka središnja banka povećala je u lipnju ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će to učiniti i u srpnju.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.