PRIDRUŽITE SE

prelijevanje sentimenata

Evo kako se situacija u svijetu odrazila na Zagrebačku burzu

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna glavni dionički indeksi oslabili, pri čemu je Crobex indeks pao prvi put nakon pet tjedana rasta.

Piše: Hina/m.a.m.
16.04.2022. 10:53

Ponajviše pod utjecajem prelijevanja sentimenta sa svjetskih tržišta kapitala, na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna glavni dionički indeksi oslabili, pri čemu je Crobex indeks pao prvi put nakon pet tjedana rasta.

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna za 0,68 posto, na 2.119 bodova, prekinuvši trend rasta koji je trajao pet tjedana. Crobex10, pak, pao je 0,34 posto, na 1.273 boda, oslabivši nakon dva tjedna rasta. 

Indeksi su bili pod pritiskom kretanja na inozemnim burzama, na kojima investitore brine ubrzavanje inflacije i posljedično, koliko će zbog toga glavne središnje banke agresivno zaoštravati monetarnu politiku do kraja godine, prije svega američki Fed. Rast kamatnih stopa, naime, negaitvno utječe na tržišta dionica.

Među sektorskim indeksima, na ZSE je najviše pao građevinski, za 0,85 posto, dok je najviše porastao industrijski, za 2,84 posto.

Redovni promet dionicama izosio je 35,5 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Zagrebačke banke, kojom je ostvareno gotovo 4,8 milijuna kuna prometa.

Cijena joj je pritom pala 6,2 posto, na 66,6 kuna, pa je bila među likvidnijima najveća gubitnica, budući da se od srijede njome trguje bez prava na isplatu dividende od 6,27 kuna po dionici.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.