PRIDRUŽITE SE

IMD ljestvica

Evo kako stojimo na najnovijoj ljestvici globalne digitalne konkuretnosti

U sklopu indeksa digitalne konkurentnosti najslabije smo plasirani po razvoju i primjeni tehnologije, na 61. mjestu, dok smo na visokom 6. mjestu po investicijama u telekomunikacije.

01.12.2023. 10:32

Hrvatska je na IMD-ovoj Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti ove godine pala za jedno mjesto, na 44. od ukupno 64 promatrana gospodarstva, izvijestili su iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost. 

Pritom smo zadržali 40. mjesto po čimbeniku znanja i 42. po čimbeniku tehnologije, no pali smo za dva mjesta u odnosu na lani, na 50. po spremnosti za buduće izazove. U sklopu tog indeksa digitalne konkurentnosti najslabije smo plasirani po razvoju i primjeni tehnologije, na 61. mjestu, dok smo na visokom 6. mjestu po investicijama u telekomunikacije. Svi ti podaci, objedinjeni, doveli su do pada položaja Hrvatske s 43. na 44. mjesto na Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2023. 

- Ovogodišnji pad za jedno mjesto na IMD Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti potiče nas na dublje promišljanje o strategijama koje trebamo implementirati kako bismo unaprijedili svoj digitalni ekosustav, potaknuli inovacije te ojačali konkurentske pozicije naše zemlje. Daljnji razvoj digitalne infrastrukture, poticanje istraživanja i razvoja općenito, ali i u području umjetne inteligencije, te jačanje digitalnog poduzetništva nameće se kao imperativ - ističe Ivan Mišetić, v. d. predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost.  

Najbolje plasirani na ljestvici su:

1. SAD
2. Nizozemska
3. Singapur
4. Danska
5. Švicarska
...
44. Hrvatska

Više na ovoj poveznici: https://www.imd.org/wp-content/uploads/2023/11/Croatia-DCR-2023.pdf

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.