PRIDRUŽITE SE

Dobro je znati

Evo koje nam porezne izmjene stižu od 1. siječnja 2024. (1)

Od iduće godine, temeljem izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit, promjene se ponajviše odnose na zaokruživanje sadašnjih granica od kojih se plaća porez i porezno priznaje amortizacija za osobne automobile na okrugle brojke.

12.12.2023. 12:10

Od 1. siječnja 2024. godine započinje novi krug porezne reforme, koji obuhvaća niz izmjena, a mi donosimo pregled najvažnijih. U prvom u niza članaka vezanih uz porezne promjene koncentiramo se na najvažnije promjene vezane uz plaćanje poreza na dobit. 

Od iduće godine, temeljem izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit, objavljenog u Narodnim novinama 114/23 promjene se ponajviše odnose na zaokruživanje sadašnjih iznosa na okrugle brojke. Donosimo najvažnije: 

  • Diže se granica kad 'dohodaši' postaju 'dobitaši' 

Fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i obveznici su poreza na dohodak postaju automatski obveznici poreza na dobit ako su u prethodnom poreznom razdoblju ostvarili primitak veći od milijun eura, dok je do sada taj iznos bio 995.421,06 eura.

  • Novi prag za plaćanje poreza na dobit po stopi od 10 i 18 posto. 

Od iduće godine podiže se granica za plaćanje poreza na dobit po nižoj stopi od 10 posto sa sadašnjih 995.421,06 eura na 1.000.000 eura ukupnog prihoda, dok će oni s prihodom od milijun eura plaćati porez po stopi od 18 posto. 

  • Podiže se porezno priznata amortizacija za osobne automobile

Kod prijave poreza na dobit porezno priznata amortizacija za osobne automobile bit će 54.000 eura, a dosad je bila 53.089,12 eura troška nabave. Ako trošak nabave premaši iznos od 54.000 eura, amortizacija iznad tog iznosa priznaje se samo ako se to vozilo koristi isključivo za registrirano djelatnost najma ili prijevoza.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.