PRIDRUŽITE SE

Dobro je znati

Evo koje nam porezne izmjene stižu od 1. siječnja 2024. (2)

Kako bi se omogućilo zaposlenicima s nižim primanjima, koji više nisu u poreznim škarama, da i oni od iduće godine osjete povećanje plaća, izmjenama Zakona o doprinosima smanjena je mjesečna osnovica za obračun doprinosa za mirovinskog osiguranje u prvom stupu.

13.12.2023. 11:14

Od 1. siječnja 2024. godine započinje novi krug porezne reforme, koji obuhvaća niz izmjena, a mi donosimo pregled najvažnijih. U ovom drugom članku vezanom uz porezne promjene koncentiramo se na najvažnije promjene vezane uz zakon o doprinosima. 

Od iduće godine, temeljem izmjena i dopuna Zakona o doprinosima, objavljenog u Narodnim novinama 114/23, dolazi do promjena kod isplata plaća do bruto iznosa od 1.300 eura. Naime, kako bi se omogućilo zaposlenicima s nižim primanjima, koji više nisu u poreznim škarama, da i oni od iduće godine osjete povećanje plaća, izmjenama tog zakona smanjena je mjesečna osnovica za obračun doprinosa za mirovinskog osiguranje u prvom stupu.

Tako od 1. prosinca 2023., kako bi se primijenjivalo na plaćama koje se isplaćuju u siječnju, osnovica za obračun tog doprinosa za sve plaće koje dosežu:

  • ukupni bruto iznos od 700 eura umanjuje se za 300 eura,
  • za bruto plaće od 700,01 do 1.300 eura osnovica se umanjuje po formuli (1.300 eura- bruto plaća) *0,5
  • za bruto plaće iznad 1.300 eura osnovica za mirovinsko se ne umanjuje. 

Ta olakšica neće smanjiti budući iznos mirovine zaposleniku, što znači da će se koristit puna mjesečna osnovica (bruto) bez umanjenja za ovu olakšicu za utvrđivanje prava iz mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.