PRIDRUŽITE SE

Doznajemo

Evo koje nam porezne izmjene stižu od 1. siječnja 2024. (3)

Od iduće godine, temeljem izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, objavljenog u Narodnim novinama 114/23 promjene se odnose na isplatu plaća i drugih dohodaka.

15.12.2023. 11:12

Od 1. siječnja 2024. godine započinje novi krug porezne reforme, koji obuhvaća niz izmjena, a mi donosimo pregled najvažnijih. U ovom trećem članku vezanom uz porezne promjene koncentiramo se na najvažnije promjene vezane uz Zakon o porezu na dohodak.

Od iduće godine, temeljem izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, objavljenog u Narodnim novinama 114/23 promjene se odnose na isplatu plaća i drugih dohodaka. Donosimo najvažnije:

  •  osobni odbitak povećava se s 530,9 na 560 eura,
  •  mijenjaju se koeficijenti koji se koriste pri izračunu uvećanog osobnog odbitka o osnovi uzdržavanih članova i invalidnosti (od 280 eura za 1. dijete do 2.744 eura za 9. dijete, te za invalidnost na 168 eura, a za potpunu invalidnost na 560 eura,
  •  mijenja  se svota godišnje i mjesečne porezne osnovice – godišnji porez na dohodak podmiruje se po nižoj stopi na poreznu osnovicu do visine od 54.400 eura, a po višoj poreznoj stopi iznad tog iznosa (dosad je granica bila 47.780,28 eura). Jednako tako, predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada obračunava se po nižoj stopi na mjesečnu poreznu osnovicu do 4.200 eura, a iznad tog iznosa obračunava se viša porezna stopa,
  • raspon nižih i viših poreznih stopa određuju jedinice lokalne samouprave, sukladno ukidanju prireza.
  • od iduće godine premije osiguranja u treći (dobrovoljni) mirovinski stup neoporezive su do visine od 67 eura za svaki mjesec, odnosno ukupno do 804 eura godišnje (dosad su ti iznosi bili 66,37 i 796,44 eura).
Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.