PRIDRUŽITE SE

Doznajemo

Evo koje nam porezne izmjene stižu od 1. siječnja 2024.(5)

Od iduće godine maksimalni iznos poreza na kuće za odmor bit će povećan te će iznositi pet eura po kvadratu korisne površine kuće za odmor, a koliko će zaista iznositi ovisit će o odluci svake pojedine jedinice lokalne samouprave.

21.12.2023. 10:12

Od 1. siječnja 2024. godine započinje novi krug porezne reforme, koji obuhvaća niz izmjena, a mi donosimo pregled najvažnijih, ovog puta vezanog uz oporezivanje dohotka od iznajmljivanja smještaja turistima, oporezivanja kuća za odmor te paušalnog oporezivanja dohotka od najamnine.

Izmjenama Zakona o lokalnim porezima (NN broj 114/23) ukida se od iduće godine prirez, a tome je prilagođen Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu. Prema tome, poreznom obvezniku kojih ostvaruje dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i kreveta turistima, a kojem se porez na dohodak utvrđuje u paušalnoj svoti po toj osnovi, više se neće utvrđivati prirez porezu na dohodak. Visina poreza na dohodak po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu, pak, temeljem odluke jedinice lokalne samouprave, neće biti manja od 19,91 euro niti veća od 199,08 eura. Neki veći gradovi, poput Zagreba, već su odredili maksimalnu granicu poreza po turističkom krevetu.

Porez na vikendice do maksimalno 5 eura po kvadratu

Nadalje, izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave uvode se promjene i kod poreza na kuće za odmor. Sada se taj porez plaća u rasponu od pet kuna (0,66 eura) do 15 kuna (dva eura) po kvadratu korisne površine kuće za odmor, a točnu visinu poreza donosile su jedinice lokalne samouprave. Od iduće godine, pak, maksimalni iznos poreza na kuće za odmor bit će povećan te će iznositi pet eura po kvadratu korisne površine kuće za odmor. Kolika će zaista biti visina tog poreza ovisit će o odluci svake pojedine jedinice lokalne samouprave.

Dohodak od najma oporezuje se s 12 posto

Kada je riječ o kategoriji dohotka od imovine i imovinskih prava, kod dohotka od imovine ostvarenog od najamnine i zakupnine, na koju se primjenjivala stopa od 10 posto plus prirez, od iduće godine utvrđuje se nova stopa paušalnog poreza od 12 posto. Kad je u pitanju dohodak od otuđenja nekretnina i nekretninskih prava, porez na dohodak podiže se s dosadašnjih 20 na 24 posto. Porezni obveznici plaćaju da kao i dosad, po primitku rješenja Porezne uprave o utvrđenom porezu na dohodak.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.