PRIDRUŽITE SE

Dan jednakih plaća

Evo kolika je razlika u plaćama muškaraca i žena u Hrvatskoj

U Hrvatskoj od 2015. godine, kada je iznosio 11 posto, rodni jaz se kontinuirano povećava, a najizraženiji je bio 2021. kada je iznosio čak 18 posto

15.11.2023. 11:51

Prema servisu MojaPlaća, zaposlenice u Hrvatskoj i dalje u prosjeku imaju 17 posto nižu plaću od muškaraca - prosječna plaća muškaraca u 2023. godini iznosila je 1.246 eura neto, dok je prosječna plaća žena bila 1.037 eura, pri čemu su su najveće razlike u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, čak 21 posto.

To predstavlja blago produbljivanje rodnog jaza u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosio 16 posto u korist muškaraca. Također, u Hrvatskoj od 2015. godine, kada je iznosio 11 posto, rodni jaz se kontinuirano povećava, a najizraženiji je bio 2021. kada je iznosio čak 18 posto, izvijestili su danas s portala Mojposao u povodu Europskog dana jednakih plaća. 

Najveće razlike u plaćama između muškaraca i žena pritom su u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, od čak 21 posto, dok su najmanja odstupanja u Ličko-senjskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj te Virovitičko-podravskoj županiji, za 10 posto.

Također, privatni sektor u Hrvatskoj bilježi izraženije razlike u plaćama između muškaraca i žena u usporedbi s državnim i javnim sektorom. U privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu žene su plaćene 20 posto manje nego njihovi muški kolege, dok su u domaćim kompanijama plaćene 15 posto manje. U državnim tvrtkama žene su plaćene 8 posto manje, slično kao i u javnoj i lokalnoj samoupravi, 12 posto manje.

S godinama iskustva jaz se produbljuje

Najmanje razlike u plaćama u Hrvatskoj su među najmlađim ispitanicima, onima do 24 godine starosti te zaposlenima s manje od godinu dana iskustva – to ide u prilog tezi da jaz u primanjima najviše raste u razdoblju kada žene uzimaju pauzu od karijere kako bi zasnovale obitelj. Za to vrijeme njihovi muški kolege i dalje stječu iskustvo, napreduju, mijenjaju poslove i dobivaju povišice. Tu razliku žene ne uspijevaju nadoknaditi te, u pravilu, ostaju slabije plaćene do kraja radnog vijeka, navode iz portala Mojposao. 

Umjesto da se razlike u plaćama smanjuju s godinama radnog iskustva, one postaju sve izraženije, potvrđuju brojke. Radnice s manje od godinu dana iskustva su 11 posto slabije plaćene u odnosu na svoje muške kolege, među onima s 3 do 5 godina staža razlika raste na 17 posto, a najveći nesrazmjer (19 posto) pronalazimo kod zaposlenika s više od deset godina radnog iskustva. 

Žene u EU od danas pa do kraja godine "radit će besplatno" u odnosu na svoje muške kolege. Dan u godini na koji žene simbolično prestaju dobivati prosječnu plaću u odnosu na muškarce naziva se Dan jednakih plaća. Europska komisija svake godine obilježava ovaj dan kako bi i dalje podizala svijest o tome da radnice u Europi još uvijek u prosjeku zarađuju manje od svojih muških kolega. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.