PRIDRUŽITE SE

Odluke Vlade 

Evo koliko će turističke tvrtke plaćati za zakup zemljišta

Postoji otprilike 75 kampova i najmanje 150 hotela s ukupno preko 20 milijuna četvornih metara zemljišta oko hotela i turističkih naselja, koji su bili predmet pretvorbe društvenih poduzeća i u kojima su objekti procijenjeni u temeljni kapital, a zemljište nije.

09.02.2024. 09:00

Uredbama Vlade po prvi put određena je visina zakupa za turističko zemljište oko hotela, turističkih naselja i u kampovima, prema kojima će turističke tvrtke plaćati na ime tih zakupnina više nego dosad, a maksimalno do četiri posto godišnje od svog prometa.

Uredbom o uređenju zakupa na turističkom zemljištu na kojemu su izgrađeni hoteli i turistička naselja određena je naknada za korištenje zemljišta u turističke svrhe od 1,50 eura po četvornome metru godišnje, a jedinice lokalne samouprave mogu odrediti i veći iznos, a maksimalno 3 eura po četvornome metru.  Iznos naknade korištenja turističkog zemljišta na kontinentu manji je i kreće se od 0,20 do 1,00 euro po četvornome metru godišnje, navode iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Podsjetimo, sada plaćaju prosječno u protuvrijednosti od oko 3 kune za četvortni metar. Prikupljeni novac od zakupa dijeli se na Fond za turizam, kojemu pripada 40 posto naknade za korištenje zemljišta, kao i općini/gradu, dok županijama pripada 20 posto iznosa od naknade za zakup.

Uredba o uređenju zakupa na dijelovima kampa u državnom vlasništvu propisuje se početna cijena naknade korištenja zemljišta u rasponu od 1,26 eura do najviše 2 eura po četvornome metru zemljišta godišnje, ovisno o lokaciji i kategoriji kampa. Naknada za zakupnine dijeli se na Fond za turizam, kojemu pripada 40 posto, zatim na državni proračun kojemu pripada 30 posto, dok preostali iznos dijele općina/grad u iznosu od 20 posto te županija u iznosu od 10 posto.

Više od 20 milijuna četvornih metra turističkog zemljišta 

U obje je uredbe propisano ograničenje visine zakupnine tako da najviši iznos zakupa ne prelazi 4 posto prometa zakupoprimaca, kako ne bi cijena zakupa bila prevelik teret za poslovanje turističkih tvrtki zakupaca.

U zemlji postoji otprilike 75 kampova i najmanje 150 hotela s ukupno preko 20 milijuna četvornih metara zemljišta oko hotela i turističkih naselja, koji su bili predmet pretvorbe društvenih poduzeća i u kojima su 1990-ih objekti procijenjeni u temeljni kapital, a zemljište nije. Naknadno je zakonski uređeno da  su trgovačka društva suvlasnici zemljišta na kojima se objekti nalaze, a jedinice lokalne samouprave vlasnici turističkog zemljišta oko hotela i turističkih naselja, dok je RH vlasnik neprocijenjenog zemljišta na kojima su smješteni kampovi.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.