PRIDRUŽITE SE

Zemljopisne oznake

Evo što donosi nova EU uredba o zemljopisnom podrijetlu obrtničkih i industrijskih proizvoda

Kao što od ranije postoji oznaka zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih proizvoda, novom uredbom će se uskladiti zaštita vrijednih europskih zanatskih i industrijskih proizvoda, kao što su porculan iz Limogesa, noževi iz Solingena ili mramor iz Carrare.

17.11.2023. 11:23

Europska Uredba o obrtničkoj i industrijskoj oznaci zemljopisnog podrijetla (CIGI) stupila je na snagu u četvrtak, 16. studenoga, označivši prekretnicu u zaštiti naziva europskih obrtničkih i industrijskih proizvoda koji se oslanjaju na izvornost i autentičnost tradicijskih vještina iz pojedinih regija.

Kao što od ranije postoji oznaka zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih proizvoda, novom uredbom će se uskladiti zaštita vrijednih europskih zanatskih i industrijskih proizvoda, kao što su porculan iz Limogesa, noževi iz Solingena, mramor iz Carrare ili vez s Madeire. Prije su, na primjer, proizvođači 'Burgundijskog kamena' morali registrirati svoju oznaku zemljopisnog podrijetla u svakoj članici EU-a kako bi se borili protiv kršenja oznake. S Uredbom CIGI, obrtnički i industrijski proizvođači sada mogu dobiti zaštitu u svih 27 država članica EU sa samo jednom registracijom oznake zemljopisnog podrijetla.

Ispitivanje i registracija provodit će se  dvije faze -proizvođači će prvo podnijeti svoje zahtjeve za oznaku zemljopisnog podrijetla nadležnim tijelima država članica, koja će zatim podnijeti uspješne zahtjeve na daljnju procjenu i odobrenje Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Države članice, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), Komisija i dionici sada imaju dvije godine da se pripreme za punu primjenu novog sustava, planiranu za prosinac 2025. Postojeće nacionalne oznake zemljopisnog podrijetla prestat će postojati godinu dana od dana početka primjene uredbe, navode Europska komisija.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.