PRIDRUŽITE SE

državna regulacija

Evo što kreditnim institucijama donosi prelazak na euro

Uvođenjem eura prestaje blika suradnja, a započinje puno članstvo Hrvatske narodne banke u Jedinstvenom nadzornom mehanizmu te se i stoga prilagođava važeći zakon...

Piše: Hina/m.a.m.
20.09.2022. 09:08

Vlada je uputila u Sabor prijedlog izmjena i dopuna zakona o kreditnim institucijama, koje se prije svega odnose na promjene zbog uvođenja eura, no proširen je i katalog kaznenih djela koja se uzimaju u obzir prilikom ocjene primjerenosti dioničara, članova uprava i nadzornih odbora kreditnih institucija.

Po riječima ministra financija Marka Primorca, izmjenama i dopunama tog zakona pristupilo se prije svega zbog uvođenja eura kao službene valute u u Hrvatskoj. Promjene u vezi uvođenja eura prvenstveno se odnose na prilagodbu određenih definicija u kojima se iznosi u kunama mijenjaju u iznose u eurima. Pritom su predviđene izmjene iznosa inicijalnog kapitala kreditnih institucija, iznosa relevantnog za odlučivanje o poslovanju s osobama u posebnom odnosu s kreditnom institucijom te iznosa novčanih kazni koje su predviđene za kršenje zakonskih odredbi, naveo je. "Samim uvođenjem eura prestaje blika suradnja, a započinje puno članstvo Hrvatske narodne banke u Jedinstvenom nadzornom mehanizmu te se i stoga prilagođava važeći zakon", istaknuo je ministar financija. Isto tako, prijedlogom zakona usklađuje se izričaj sa zakonom o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, proširen je katalog kaznenih djela koja se uzimaju u obzir kod izdavanjava prethodne suglasnosti dioničarima kreditne institucije, članovima Uprave i Nadzornog odbora, pri čemu su u katalog kaznenih djela dodana kaznena djela težeg karaktera, koja u bitnome utječu na procjenu primjerenosti tih osoba. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.