PRIDRUŽITE SE

Tržište rada

Evo što pokazuje istraživanje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada

Većina ispitanih tvrtki ili 69 posto ne zapošljava osobe s invaliditetom. Kod tvrtki koje zapošljavaju osobe s invaliditetom 46 posto ih je izjavilo kako je taj invaliditet vidljiv, dok u 31 posto ispitanih kompanija rade osobe čiji invaliditet nije vidljiv. 

05.12.2023. 08:58

Najnovije istraživanje portala MojPosao pokazuje da 54 posto osoba s invaliditetom posao traži više od godinu dana, a 44 posto osjeća se na naki način diskriminirano na većini natječaja za posao, dok čak 69 posto ispitanih tvrtki ne zapošljava takve osobe.

Svaka šesta osoba na svijetu bori se s nekim oblikom invaliditeta, a kako bi otkrili kako na položaj osoba s invaliditetom gleda šira javnost, poslodavci, ali i same osobe s invaliditetom, MojPosao u suradnji s Udrugom Zamisli, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, odlučio je objaviti rezultate istraživanja o zapošljavanja osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama u razvoju. 

Istraživanje je pokazalo da čak 43 posto osoba s invaliditetom traži posao više od dvije godine, a 11 posto više od godinu dana, dok je kod opće populacije taj postotak znatno niži - po 8 posto ispitanih traži posao više od godine odnosno više od dvije godine. Ispitanici su im otkrili da, iako je i dalje prisutan, osjećaj diskriminiranosti slabi pronalaskom poslodavca, dok kao izvor diskriminacije osobe s invaliditetom podjednako navode kolege, nadređene kao i samu upravu tvrtke. 

Čak 69 posto tvrti ne zapošljava osobe s invaliditetom

S druge strane, velika većina ispitanika s invaliditetom izjavila je kako se nalazi u kolektivima u kojima se njeguju kolegijalnost i međusobno pomaganje (92 posto). Također, dvije trećine osoba s invaliditetom izjavilo je kako im kolege priskaču u pomoć ukoliko oni sami nešto ne mogu napraviti (66 posto). Svaka četvrta osoba s invaliditetom (25 posto) nije te sreće da im kolege priteknu u pomoć, iako bi im pomoć nekada dobro došla. Što se tiče samozapošljavanja, 50 posto osoba s invaliditetom koje imaju posao nikada nisu ni o tome razmišljali, a 36 posto jest. 

Većina ispitanih tvrtki ili 69 posto ne zapošljava osobe s invaliditetom. Kod tvrtki koje zapošljavaju osobe s invaliditetom 46 posto ih je izjavilo kako je taj invaliditet vidljiv, 23 posto ima zaposlenika s vidljivim, ali i nevidljivim invaliditetom, dok u 31 posto ispitanih kompanija rade osobe čiji invaliditet nije vidljiv. 
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.