PRIDRUŽITE SE

Suočavanje s nedostatkom radne snage

Evo što predlaže Komisija kako bi se ublažio kritični nedostatak radne snage u EU

Koliki je problem nedostatka radne snage u EU najbolje oslikava podatak da bi u EU-u do 2030. trebalo biti zaposleno 20 milijuna stručnjaka u području ICT-a, a trenutačno ih u odnosu na taj cilj nedostaje 11 milijuna.

16.11.2023. 10:12

Europska komisija predstavila je tri inicijative s ciljem da EU postane privlačniji talentima iz trećih zemalja, kako bi se njihovim privlačenjem lakše  prebrodio nedostatak kvalificirane radne snage u brojnim EU sektorima, a poslodavcima olakšao pronalazak potrebnih radnika. 

Koliki je problem nedostatka radne snage u EU najbolje oslikava podatak da bi u EU-u do 2030. trebalo biti zaposleno 20 milijuna stručnjaka u području ICT-a, a trenutačno ih u odnosu na taj cilj nedostaje 11 milijuna, navode iz Komisije.

EU stalno nastoji riješiti gorući problem nedostatka radne snage mjerama za usavršavanje, prekvalifikaciju i ostvarivanje neiskorištenog potencijala domaće radne snage. Međutim, uz to će morati privući kvalificiranu radnu snagu i talente iz cijelog svijeta. Da bi taj pristup bio uspješan, Komisija je iznijela sljedeće inicijative u globalnoj utrci za talentima:

  •  Uspostava baze talenata EU-a, kojom bi se tražiteljima zaposlenja iz trećih zemalja olakšalo zapošljavanje na deficitarnim zanimanjima u cijelom EU-u. Riječ je o prvoj takvoj platformi EU-a, kojom se olakšava i ubrzava međunarodno zapošljavanje kako bi poslodavci lakše pristupili većem broju kvalificirane radne snage. Sudjelovanje u bazi talenata EU-a bit će dobrovoljno za članice, a platforma će pružati informacije o postupcima zapošljavanja te životnim i radnim uvjetima u EU-u i uključuje jasne zaštitne mjere za osiguravanje pravednih uvjeta zapošljavanja i rada.
  • Lakše i brže priznavanje kvalifikacija stečenih u trećim zemljama - Komisija preporučuje niz mjera za lakše i brže priznavanje vještina i kvalifikacija državljana trećih zemalja, čime će se postojeći EU-ov sustav priznavanja modernizirati i približiti sustavu za državljane EU-a koji se sele u drugu državu članicu. 
  • Mobilnost u svrhu učenja kao prilika za sve - Komisija predlaže nove ambiciozne ciljeve za 2030.: povećati iskustvo mobilnosti među visokoobrazovanim osobama na najmanje 25 posto, učenicima s manje mogućnosti na najmanje 20 posto te polaznicima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja na najmanje 15 posto. 

O prijedlogu o bazi talenata konačnu odluku donose Vijeće EU-a i Europski parlament, a ostala dva elementa preporuke su zemljama članicama. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.