PRIDRUŽITE SE

stanje nestabilno

Evo zašto su jutros pale azijske burze

Oštar pad kineskih tržišta posljedica je vijesti da je u Šangaju otkrivena nova podvarijanta omikron soja koronavirusa. Zbog toga se ulagači plaše da će lokalne vlasti ponovno uvesti restriktivne mjere...

Piše: Hina
11.07.2022. 09:02

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer je ulagače zabrinula pojava nove podvarijante koronavirusa u Šangaju i jer se plaše agresivnog povećanja kamata američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 1 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 2,3 posto.

Oštar pad kineskih tržišta posljedica je vijesti da je u Šangaju otkrivena nova podvarijanta omikron soja koronavirusa. Zbog toga se ulagači plaše da će lokalne vlasti ponovno uvesti restriktivne mjere u tom poslovnom i financijskom središtu Kine, što bi usporilo rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Pritisak na tamošnja tržišta posljedica je i oštrog pada cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Alibaba i Tencent. Ulagači se plaše i da će američka središnja banka u srpnju ponovno agresivno povećati ključne kamatne stope, kao i u lipnju.

Japanska konzervativna koalicijska vlada na dobrom je putu da osvoji većinu mjesta u gornjem domu. Prema izlaznoj anketi javne televizije NHK, Liberalno-demokratska stranka (LDP) premijera Fumia Kishide, zajedno s koalicijskom strankom Komeito, mogla bi osvojiti između 69 i 83 od 125 mjesta u gornjem domu.

Ti su izbori održani samo dva dana nakon što je u petak u izbornoj kampanji ubijen bivši premijer Shinzo Abe.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.