PRIDRUŽITE SE

analitičari

Evo zašto su svjetske burze porasle, unatoč povećanju kamata

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se puno opreznije nego na Wall Streetu jer je Europska središnja banka povećala kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova...

11.09.2022. 10:54

Premda središnje banke zapadnih zemalja podižu kamatne stope, na svjetskim su burzama indeksi prošloga tjedna porasli, što se uglavnom zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon tri tjedna oštrog pada.

„Nije iznenađenje što je došlo do ovakvog odskoka jer je puno toga tehničkog karaktera. Ne bih bio iznenađen ni da na početku idućega tjedna tržište dodatno ojača, a potom polagano popusti do objave izvješće o potrošačkim cijenama”, kaže Jack Janasiewicz, strateg u tvrtki Natixis Investment Managers Solutions. To izvješće, koje će biti objavljeno u utorak, bit će u fokusu ulagača jer će pokazati koliko su u kolovozu popustili inflacijski pritisci, s obzirom da su u tom mjesecu pale cijene goriva. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija u kolovozu skliznula na 8,1 posto, s 8,5 posto mjesec dana prije.

Agresivno povećanje

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se puno opreznije nego na Wall Streetu jer je Europska središnja banka povećala kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova. A kako se inflacija u eurozoni kreće na rekordnim razinama, iznad 9 posto, ECB je najavila i daljnja povećanja kamata, premda tom bloku zbog energetske krize prijeti recesija.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.