PRIDRUŽITE SE

wall street

Facebook i Google zabilježili pad cijena dionica

Osim pada cijene Meta Platforms, krovne kompanije Facebooka,  cijene Alphabeta, krovne kompanije Googlea, pala je i prodaja novih kuća te oslabila poslovna aktivnost.

Piše: Hina/t.a.
25.05.2022. 10:35

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 znatno pao, a još i više Nasdaq indeks, jer su ponovno oživjela strahovanja da bi agresivno povećanje kamatnih stopa zbog suzbijanja inflacije moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Dow Jones porastao je 48 bodova ili 0,15 posto, na 31.928 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 3.941 bod, a Nasdaq indeks 2,35 posto, na 11.264 boda.

Nakon što je u ponedjeljak skočio više od 1,5 posto, jučer je Nasdaq indeks izgubio sve te dobitke.

Posljedica je to, među ostalim, pada cijene dionice Snapa za više od 40 posto, nakon što je ta društvena mreža upozorila da u tekućem tromjesečju neće ostvariti planirane prihode i dobit zbog nepovoljnog gospodarskog okruženja.

To je izazvalo i pad cijene dionice Meta Platforms, krovne kompanije Facebooka, za više od 7 posto, a pala je i cijena Alphabeta, krovne kompanije Googlea, za gotovo 5 posto.

Ulagače su zabrinuli i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva. Tako je prošloga mjeseca pala prodaja novih kuća, a oslabila je i poslovna aktivnost.

To je oživjelo strahovanja od recesije. Ulagači se, naime, plaše da će američka središnja banka nastaviti agresivno povećavati ključne kamatne stope, što bi moglo negativno utjecati na gospodarstvo.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 7.484 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,80 posto, na 13.919 bodova, a pariški CAC 1,66 posto, na 6.253 boda.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.