PRIDRUŽITE SE

znanstveni rad

Fakultet političkih znanosti: Političari vjeruju da u Hrvatskoj postoji "duboka država"

Autori upućuju na metodološka ograničenja istraživanja i napominju da rezultati rada pokazuju prisutnost percepcije duboke države kod političara, ali da nisu dostatni za donošenje zaključka o samom stupnju njezine rasprostranjenosti.

Piše: Hina
21.05.2022. 10:15

Hrvatski političari svih skupina vjeruju da u Hrvatskoj postoji duboka država, ali se njihova viđenja o toj negativnoj pojavi razlikuju, pokazuje istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Politička misao, kojeg izdaje Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Pored teorijskih promišljanja, rad se naslonio na polustrukturirane intervjue s 14 hrvatskih političara – saborskih zastupnika, jer je bilo nužno ispitati percepciju visokopozicioniranih političara koji su direktno sudjelovali i utjecali na hrvatsku politiku, objašnjavaju autori, nezavisni istraživači Žaklina Kuljanac i Matej Mikašinović-Komšo.

Intervjui su provedeni od studenoga 2018. do prosinca 2019. godine. Najveća skupina intervjuiranih pripada političkim strankama HDZ-u i SDP-u, četvoro ih pripada drugim strankama, odnosno nisu više aktivni u strankama. U jednoj ispitivanoj skupini troje od pet ispitanika obavljalo je istaknutu političku funkciju, a u drugoj sedmero od devet.

Što je "duboka država"?

Također, među političarima koji percipiraju postojanje duboke države bile su tri saborske zastupnice te dva zastupnika, što ukazuje na otprilike jednaku rodnu rasprostranjenost percepcije postojanja duboke države u uzorku, ističu autori.

Duboku državu učestalije percipiraju ispitanici koji su u Sabor ušli nakon hrvatskog učlanjenja u Europsku uniju. Samo jedan od pet ispitanika koji su percipirali duboku državu nije ušao u Sabor nakon 2013. godine.

„Duboka država“ je oblik vladanja koji skrivenim djelovanjem manipulira institucionalnim procesima, akterima i javnošću, dok „država“ transparentno donosi javne politike i njezino je djelovanje vidljivo građanima, napominju autori.

Političari među kojima postoji percepcija postojanja duboke države, eksplicitno su je spomenuli u istraživanju tek nakon što je ona bila spomenuta u zadnjem od osam pitanja, kaže se.

Autori upućuju na metodološka ograničenja istraživanja i napominju da rezultati rada pokazuju prisutnost percepcije duboke države kod političara, ali da nisu dostatni za donošenje zaključka o samom stupnju njezine rasprostranjenosti.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.