PRIDRUŽITE SE

energetska snaga hrvatske

Filipović tvrdi da Janaf bez ulaganja može povećati transport nafte prema Mađarskoj

Prema izjavama čelnika Vlade, Hrvatska radi na tome da postane važan faktor što se tiče energetskog sektora u Europi. 

Piše: Hina/a.t.
13.05.2022. 14:17

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u petak da Jadranski naftovod (Janaf) može i bez dodatnih ulaganja značajno povećati kapacitet transporta nafte prema Mađarskoj te da će Hrvatska raditi na tome da postane važan faktor u energetskom sektoru Europe.

Odgovarajući na upit novinara na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni natječaji sufinancirani iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, o tome kako ocjenjuje nedavnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana o "oduzetom moru", Filipović je kazao da je ta Orbanova izjava bila u potpunsoti neprimjerena.

U kontekstu cijele situacije, poručio je da će Hrvatska raditi na tome da postane važan faktor što se tiče energetskog sektora u Europi. 

"Trenutni kapaciteti Janafa mogu se bez ikakvih investicija, kada se govori o transportu nafte u Mađarsku, povećati, i to značajno, a uz određene investicije, oni se mogu i poduplati", izjavio je Filipović. Dodao je da je to smjer kojim će Hrvatska ići, odnosno iskoristiti situaciju kako bi se maksimalno pozicionirala što se tiče energetike u Europi.

Naveo je i da Janaf prema sadašnjem kapacitetu može prema Mađarskoj transportirati 11,4 milijuna tona nafte godišnje, a sada se prema toj zemlji transportira svega 2 milijuna. Filipović je naglasio kako je iz toga vidljivo da se bez ikakvih ulaganja može značajno povećati transport nafte prema Mađarskoj. 

"U ovoj situaciji Hrvatska je rješenje i za Mađarsku, ovisno o rezultatu sankcija, i za druge zemlje EU", ustvrdio je Filipović.

Savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić, rekao je da je predsjednik Vlade već u nekoliko navrata spomenuo da novonastale okolnosti Hrvatsku stavljaju u poziciju s dodatnom energetskom snagom, odnosno pozicioniraju je da s obzirom na kapacitete i LNG terminal postane "malo ozbiljniji faktor". Dodao je da će se sve to vidjeti i kroz buduće odluke koje se tiču hrvatske energetske neovisnosti i daljnjeg postupanja i dogovora s drugim državama.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.