PRIDRUŽITE SE

Rješenje dugotrajnog problema

Fortenova riješava problem vlasničke strukture i održivog financiranja

- Postizanje dogovora s Open Passom, koji je pristao osigurati ukupan iznos transakcije od 660 milijuna eura ukoliko to bude potrebno, ključna je prekretnica koja za nas otvara novo poglavlje i daje novu perspektivu Fortenova grupi - izjavio je Fabris Peruško.

29.11.2023. 15:22

Današnjom objavom iz Fortenove, trebala bi se napokono okončati trakavica vezana uz aferu Agrokor, čija je imovina implementacijom nagodbe prenesena na Fortenovu, ali je za održivo refinanciranje duga od 1,05 milijardi eura te grupe trebalo riješiti i vlasničku strukturu, odnosno postići da u njoj više nema sankcioniranih osoba. 

Naime, Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, odnosno kompanija poput Konzuma, Mercatora, Zvijezde, Dijamanta, Jamnice i PIK Vrbovca danas je najavila transakciju promjene vlasničke strukture.  Podsjetimo, sada u vlasničkoj strukturi Fortenova grupe SKB ART (pravni subjekt koji ima Sberbankov udjel u Fortenovi i koji je pod sankcijama EU zbog rata u Ukrajini) drži 42,5 posto, Open Pass Limited (u vlasništvu Pavla Vujnovca) 28,19 posto, VTB Europa 7,39 posto i manjinski vlasnici 21,9 posto.

Dogovor vrijedan 660 milijuna eura

U suštini, pojašnjavaju u Fortenovi, krovna nizozemska holding kompanija postigla je dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., a dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.  Odobrenje za transakciju koje je neophodno za njezino zaključenje tražit će se od dioničara  na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje 19. prosinca 2023. godine. 

- Postizanjem ovog dogovora svim će sadašnjim nesankcioniranim dioničarima naše kompanije pod jednakim uvjetima biti omogućeno da donesu odluku o tome žele li nastaviti biti suvlasnici u novoj vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, u kojoj više neće biti sankcioniranih dioničara, koji će pri tome biti kompenzirani u skladu sa sankcijskom regulativom. Postizanje dogovora s Open Passom koji je pristao osigurati ukupan iznos transakcije, ukoliko to bude potrebno, ključna je prekretnica koja za nas otvara novo poglavlje i daje novu perspektivu Fortenova grupi - rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Podsjetio je da su se početkom rata u Ukrajini našli u situaciji da ih sankcionirano rusko suvlasništvo bitno ograničava u poslovanju i daljnjem razvoju, čineći dugoročno i održivo refinanciranje praktički nemogućim te ustvrdio daa će se situacija sada napokon promijeniti.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.