PRIDRUŽITE SE

Obnova mreže

Foto - Pri kraju zamjena 50 godina starih podmorskih kablova između otoka

- U posljednjih 50 godina podmorski kablovi nisu mijenjani. Riječ je o velikoj investiciji od 59,5 milijuna eura koja uključuje šest otoka - istaknuo je ministar gospodarstva Damir Habijan.

22.02.2024. 08:09

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) trebao bi do kraja lipnja dovršiti zamjenu podmorskih kabela od 110 kilovolti između otoka Krk, Cres i Lošinj, kojeg provodi u sklopu projekta 'Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže, financiranog s bespovratnih 218 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Tim projektom je planirano 11 aktivnosti od kojih se jedna, vrijedna 59,5 milijuna eura, odnosi na zamjenu podmorskih kabela koji povezuju otoke Krk, Cres, Lošinj te Brač, Hvar i Korčulu, čime će se visokonaposna prijenosna mreža modernizirati za iduće srednjoročno razdoblje. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan obišao je radove na Krku te posjetio grčki brod kabelopolagač 'Atalanti', ključan za provedbu postupka zamjene prekomorskih kabela.

- U posljednjih 50 godina podmorski kablovi nisu mijenjani. Riječ je o velikoj investiciji od 59,5 milijuna eura koja uključuje šest otoka. Riječ je o otocima Hvar, Brač, Korčula i sada Lošinj, Cres i Krk. Rekao bih da je ovo značajan dan za hrvatske otoke, ali i hrvatski energetski sustav - naveo je Habijan.

U tijeku radovi na dionici Krk-Cres

 U sklopu tog projekta, u 2022. završena je prva faza, vrijedna 14 milijuna eura, tijekom koje je zamijenjeno 12 kilometara postojećih podmorskih kabela s kopna na Brač i Krk. U drugoj fazi, koja se odnosi na zamjenu oko 30 kilometara kabela, vrijednoj 45,8 milijuna eura, zamijenjeni su kabeli Brač - Hvar i Hvar - Korčula, u tijeku su radovi na dionici Krk - Cres, a u predstojećim danima očekuje se završetak povezivanja Cresa i Lošinja.

Duljina kabela na sjeveru između otoka Krka i Cresa je oko 7,5 kilometara, a na lokaciji Osor, koja povezuje Cres i Lošinj, oko jedan kilometar, navode iz Ministarstva gospodarstva i drživog razvoja.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.