PRIDRUŽITE SE

energetska infrastruktura

Foto - U Grubišnom Polju puštena u rad plinska stanica, u drugoj fazi bit će i skladište plina

Projekt izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, drugog u Hrvatskoj, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske.

25.01.2024. 14:02

Premijer Andrej Plenković pustio je danas u rad novoizgrađenu plinsku stanicu PSP-a Grubišno Polje, čime je završena prva faze projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, vrijedna oko 33 milijuna eura. 

 Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport izgrađeni su priključni plinovodi do plinskoga transportnog sustava RH, odnosno do Plinacrova magistralnog plinovoda Virovitica – Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu.  Time su stvoreni preduvjeti za izgradnju budućega podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, projekta čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna eura.

Po Plenkovićevim riječima, projekt u Grubišnom Polju je sjajan prije svega zato što će se iskoristiti plin koji se nalazi ovdje pod zemljom, preraditi se, prilagoditi toj stanici i iskoristi se, a nakon toga u drugoj fazi ovo će služiti kao skladište plina. 

 Projekt izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, drugog u Hrvatskoj, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske, i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom, naveo je ministar gospodarstva Damir Habijan te je dodao kako je projekt u Grubišnom polju važan i za otvaranje tržišne utakmice pa je najavio i planove za otvaranje plinske burze.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.