PRIDRUŽITE SE

Obnovljivi izvori energije

Foto - U Karlovcu krenuli radovi na istražnoj geotermalnoj bušotini

- Korištenje geotermalne energije za grijanje Karlovca dio je nastojanja da Karlovac bude energetski zelen grad, a to je trenutno najvrjedniji i najveći projekt - kazao je Damir Mandić.

17.02.2024. 10:09

Nakon pet godina pripremnih radnji i administrativnih poslova, u šumi Šumbar, nedaleko ceste Karlovac - Rečica, počeli su radovi na uređenju radnog prostora za istražnu bušotinu geotermalne vode, vrijedni nešto više od milijun eura.

Riječ je o pilot projekt u okviru provedbe projekta Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu, koji financiraju Islanda, Lihtenštajn i Norveška, izvođač radovaje zagrebački STSI, a radovi trebaju završiti do 1. travnja, izvijestili su iz Grada Karlovca.

- Nakon radova na uređenju bušotinskog radnog prostora slijedi postavljanje tornja za bušenje, samo bušenje istražne bušotine koja će kasnije biti proizvodna bušotina, a nakon bušenja, kreće tiranje ležišta gdje ćemo dobiti podatke koji nas sve zanimaju: točnije temperature, kemijski sastav vode, njezine količine. Potom ćemo zatražiti dozvolu od Ministarstva gospodarstva za pridobivanje te geotermalne energije, potpisujemo ugovor s Republikom Hrvatskom za njezino korištenje i kasnije ju je moguće koristiti u centralnom toplinskom sustavu - kazao je Vlatko Kovačić, direktor gradske tvrtke Geotermike koja vodi projekt.

Dubina bušotine bit će nešto više od 2,5 kilometra, očekuje se temperatura tople vode dostatna za korištenje u središnjem toplinskom sustavu, šp bi se 8.000 korisnika gradske Toplane moglo grijati kroz neko vrijeme na obnovljivi izvor energije. Korištenje geotermalne energije za grijanje Karlovca, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, dio je nastojanja da Karlovac doista bude energetski zelen grad, a to je trenutno najvrjedniji i najveći projekt.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.