PRIDRUŽITE SE

azijske burze

Geopolitičke tenzije spustile kineske burze oko 3 posto

"Posjet Pelosijeve značajno će pojačati napetosti između SAD-a i Kine, no vjerojatno neće potaknuti kinesku reakciju koja bi riskirala konflikt", naveli su analitičari Euroasia grupe u svojoj bilješci klijentima.

Piše: Hina/t.a.
02.08.2022. 08:47

Na azijskim burzama u utorak su najvažniji indeksi pali, pri čemu kineskih burzi za gotovo tri posto, zbog rastućih geopolitičkih tenzija uslijed posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu unatoč protivljenju Kine, dok je na deviznim tržištima ojačao tečaj jena zbog svog statusa sigurne valute u nemirnim vremenima.

Mediji navode da će Pelosi posjetiti Tajvan, otok s demokratski izabranom vlašću za koji Kina smatra da je njezin otcijepljeni dio. Vezano uz taj posjet, službeni Peking upozorio je da kineska vojska "neće sjediti besposleno" te da će "čuvati kineski suverenitet i teritorijalni integritet".

"Posjet Pelosijeve značajno će pojačati napetosti između SAD-a i Kine, no vjerojatno neće potaknuti kinesku reakciju koja bi riskirala konflikt", naveli su analitičari Euroasia grupe u svojoj bilješci klijentima.

Ovaj tjedan, pak, započeo je podacima o slabljenju industrijske aktivnosti u Kini, Europi i SAD-u, pri čemu je ISM indeks industrijskih aktivnosti u SAD-u za srpanj zabilježio najnižu razinu od kolovoza 2020.

To je pritisnulo cijene sirove nafte na svjetskim tržištima, jer se s usporavanjem rasta očekuje slabljenje potražnje na energentima. Barel Brenta jutors je na londonskoj burzi pojeftinio čak 4 dolara, na 99,74 dolara, dok je cijena barela WTI-ja na američkom tržitšu bila 5 dolara niža u odnosu na jučer, te se njime trguje po 93,67 dolara.

"Pokazatelji objavljeni u posljednja 24 sata ukazuju da globalno gospodarstvo usporava, a znakova o usporavanju sve je više", ističe strateg pri National Australia Banku, Rodrigo Catril.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.