PRIDRUŽITE SE

Vrijedan projekt

Geotermalna elektrana u Varaždinskoj županiji korak bliže izgradnji, evo detalja

- Ova investicija je prva investicija od strane jedne županije ili općine u RH. Dosad ni jedna općina ni županija nije krenula u nešto ovakvo - rekao je Anđelko Stričak.

23.02.2024. 11:43

Nakon dvije godine istraživanja, tvrtka Bukotermal predložila je resornom ministarstvu plan eksploatacije polja Lunjkovec – Kutnjak u Općini Mali Bukovec, za mjesec ili dva očekuje se potvrda tog plana, nakon čega kreće projektiranje geotermalne elektrane, najavio je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Tvrtka Bukotermal u vlasništvu je Županije i Općine Mali Bukovec, pa je stoga to i prva tvakva investicija u geotermalnu elektranu na razini države.

- Ova investicija je prva investicija od strane jedne županije ili općine u Republici Hrvatskoj. Dosad ni jedna općina ni županija nije krenula u nešto ovakvo. Kod Bjelovara ima jedan strani investitor, a to je sad sve na sudu i elektrana ne radi. Vjerujem da ćemo mi, upravo zbog toga jer idemo korak po korak, jer je za sve nas to nešto novo, da nešto ne promašimo i ne odemo krivo, doći do kranjih rezultata i cilja. A to je da se izgradi najprije ta geotermalna elektrana - kazao je Stričak za eVaraždin.

Osim geotermalne elektrane, kao jedna od sljedećih faza u planu je izgradnja mreže toplovoda kako bi OPG-ovi na taj način mogli grijati staklenike, dodao je Stričak.

'Strateški projekt'

Podsjećamo, kako je rekao načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković,  u tijeku su pregovori s Vladom da se geotermalna elektrana uvrsti u strateške planove Republike Hrvatske, čime bi na raspolaganju bila i bespovratna sredstva kao i zajmovi Europske unije. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.